Palestinier minns dagen för sin katastrof

Samtidigt som Israel firar 60-årsdagen av statens födelse så sörjer palestinierna det som kallas Nakba, då det palestinska flyktingproblemet skapades för 60 år sedan. Idag finns det 4,5 miljoner palestinska flyktingar i Israels grannländer.

Det här är det palestinska flyktinglägret Baqaa i Jordanien. Idag ett slags fattig förort till Amman, och här möter jag barn som aldrig sett Palestina, vars föräldrar heller aldrig sett Palestina, men barnen talar ändå om att återvända. 

De vet alla precis vilken by de kommer ifrån. Självklart ska jag tillbaka, säger en liten pojke som skjuter på en skottkärra med den palestinska flaggans färger. Han är från Irak al Manshiya, en by där israelen Uri Avnery, som jag träffade i förra veckan, skadades svårt under kriget 1948.

Utanför dvd-affären här sitter en ung man med så hårt hårgeléad frisyr att håret står i piggar, klart vi ska tillbaka säger han. 

Den palestinske journalisten Mohamed Omar ifrågasätter myten om återvändandet.

– I dont know if I will return to Palestine to be frank with you, I think that I cant return, but for me it is my right to have the right of return, it is a moral thing, because it is our land.

Jag kommer nog aldrig att återvända till något Palestina säger Mohamed Omar.

Den by nära Tel Aviv, som Mohameds föräldrar flydde ifrån på åsna 1948, den finns inte längre, där ligger idag det religiösa Bar Ilan universitetet. 

Palestina är bara en idé, säger Mohamed, inget konkret, jag har inga minnen där, men jag tänker inte ge upp rätten, det är vår moraliska rätt att ha rätt att återvända, säger han.

Mohamed som idag är 47 år, växte upp här i lägret och han säger att varje gång han återvänder kan han knappt tro det, att han bodde här. Vi hade ingen el förrän jag var 15 år, jag och mina bröder plockade metallskrot som vi sålde, men idag lever jag ett annat liv med bubblor i mitt mineralvatten, säger han.

Även om Mohamed inte tror att han kommer att återvända, så är Nakbadagen den 15 maj, palestiniernas katastrof, då flyktingproblemet startades, en sorgens dag för honom.

– Jag känner mig sorgsen. Och jag känner mig arg, säger Mohamed Omar. 

Cecilia Uddén i flyktinglägret Baqaa utanför Amman
cecilia.udden@sr.se