Tyskland

Politisk strid om Dalai lamas besök

Tibets andlige ledare Dalai lama besöker Tyskland just nu, och kommer att träffa ledande tyska politiker, också en företrädare för regeringen. Det vållar nu politisk strid i Tyskland.

Dalai lama besöker Tyskland då och då och har goda relationer till ledande delstatspolitiker, som han också ska träffa den här gången. Men efter vårens uppror i Tibet blir Dalai lamas tyska besök den här gången en balansgång för tyska politiker, i ännu högre grad än tidigare.

I höstas tog förbundskansler Angela Merkel emot honom på sitt kontor i Berlin. Det ledde till frusna förbindelser till Kina i flera månader. Möten med kinesiska regeringsföreträdare ställdes in, och den tyske utrikesministern Steinmeier kritiserade sin chef.

Den här gången skulle Dalai lama inte tas emot av regeringen. Steinmeier har uppmanat till dialog mellan Kina och Dalai lama, och hävdar att det är vad som skulle gynna folket i Tibet. Däremot ville han alltså inte träffa Dalai lama personligen.

Men nu har biståndsministern, socialdemokraten Heidemarie Wieczorek-Zeul, anmält att hon tar emot Dalai lama på måndag. Den kinesiska ambassaden protesterar. Separatisten, som de kallar honom, Dalai lama, borde inte ens ha tillåtits resa in i Tyskland, är den kinesiska hållningen.

Tyska parlamentariker kritiserar biståndsministern för hennes beslut. Ett svårt fel, säger en partikamrat till ministern. Andra varnar för följderna.

Det tyska näringslivet följer det politiska spelet med oro. Många företag har nära band med Kina. Även om de uttalar sig för mänskliga rättigheter ibland, så vill de inte få sina affärer störda av den egna regeringen.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se