Riktlinjer för sjukskrivning vid stress

Uppdaterad 15:44
Socialstyrelsen presenterade på torsdagen nya rekommendationer om när och hur läkare ska hantera sjukskrivningar när det gäller vid stress- och utmattningsdiagnoser. Det handlar om 14 specificerade rekommendationer som både tar upp behandling och hur långa sjukskrivningarna ska vara.

– Jag tror att det framförallt kommer att bli en mer medveten och mer genomtänkt sjukskrivningsstrategi från primärvården. Man kommer att vara tydligare med att vilka motiv man har vid när man bestämmer hur länge någon ska vara sjukskriven, säger Jan Larsson, projektledare på Socialstyrelsen.

Bara vid de allvarligaste tillstånden talas det om längre sjukskrivningstider, tre till sex månader och i enstaka fall upp till ett år.

Men vid lättare stress- och utmattnings tillstånd är utgångsläget att sjukskrivning helst ska undvikas. Men Jan Larsson tror inte det finns någon risk att de nya rekommendationerna utnyttjas av till exempel Försäkringskassan för att dra in sjukpenningen.

– Jag tror inte det utan vår ambition är att de här rekommendationerna ska liga som ett underlag för en bra dialog med patienten. Hur ser dina besvär egentligen ut, vad är bäst för dig i din situation och i många fall kan det ju handla om att det är bäst med sjukskrivning. Men i många andra fall kan det vara viktigare att peka på livstilsförändringar och annat som patienten kanske måste tänka på, säger Jan Larsson.

– Försäkringskassan är införstådd med att det här vägledande rekommendationer som ska vara ett stöd för bedömning av lämplig sjukskrivning. Det är inga nya regler som ska hanteras på något fyrkantigt eller byråkratiskt sätt.

Tror du att det kommer att leda till kortare sjukskrivningstider?

– Vad vi hoppas på är att det framförallt kommer att leda till mer medvetens sjukskrivning, mindre skillnader mellan olika delar av landet, mellan olika läkare, mellan olika patienter med samma tillstånd, säger Jan Larsson.

Håkan Widman
hakan.widman@sr.se