Hushållens konsumtion fortsatt stabil

Två av Sveriges viktigaste företag i detaljhandeln redovisade på torsdagen sina månadssiffror över försäljningen. Claes Ohlsson ökade medan det visar sig att även april var en lite svagare månad för HM.

På Handelns Utredningsinstitut, HUI, menar tillförordnade vd:n Jonas Arnberg att det inte ändrar den positiva prognosen för handeln.

– Vi tycker att det är lite tidigt att tala om en avmattning. Vi har varit inställda på att detaljhandeln ska mattas av i år igen jämfört med fjolåret och året innan som har varit väldigt starka. Den prognos vi har för 2008 är ändå ganska optimistisk. Vi är än så länge inte beredda att justera ner den, men skulle det fortsätta vara svagt också i maj så får vi nog anledning att fundera en extra gång, säger Jonas Arnberg.

Man kan ju undra om och när hushållen ska börja dra in svångremmen när världsekonomin nu visar alla tecken på en snabb inbromsning.

Kanske tyder ändå HM:s försäljning för april något. Försäljningen för världens tredje största klädkedja mätt i omsättning, minskade nämligen med en procent jämfört med samma månad förra året.

Även marssiffrorna var lägre än väntat. Kallt väder gav sämre försäljning i HM:s sammanlagt 1 560 butiker. Maj månad uppges ha börjar starkt för klädjätten.

Lite bättre gick det för hemmafixarbutikerna hos Claes Ohlsson. Försäljningen ökade med 15 procent, till 322 miljoner, men det kan delvis förklaras med att kedjan utökades med 14 nya butiker under perioden, och har nu sammanlagt 86 butiker i Norden.

Störst var ökningstakten i Norge och Finland. För hela räkenskapsåret som slutar i april 2008 är försäljningsökningen 14 procent till 4,7 miljarder kronor.

Hushållen väntas fortsätta att vallfärda till köptemplen även i år, säger Jonas Arnberg på HUI.

– Man ska också komma ihåg att hushållen har fått skattesänkningar, löner har stigit, fler har jobb. Det är helt enkelt goda tider för konsumtion så detaljhandeln är inte den del av ekonomin som bromsar in, tvärtom så är detaljhandeln och hushållens konsumtion kanske den delen som driver BNP de närmsta åren, säger Jonas Arnberg.

Så det finns inget skäl att vara pessimist än så länge?

– Nej, det tycker jag inte, säger Jonas Arnberg.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se