Försvarsnedskärningarna

Blivande officerare hyser framtidstro

Bland blivande officerare är de stora förändringarna som överbefälhavaren presenterade på torsdagen ett stort samtalsämne. Många studenter får nu ändra sina framtidsplaner.

Carl Hartman på Militärhögskolan på Karlberg i Stockholm är en av dem. Som färdig officer hade han tänkt återvända till Arvidsjaur där han gjort värnplikten.

– Ja, det var min plan, men det ser ut att bli svårt nu, säger Carl Hartman.

Försvaret kommer att lägga ner verksamhet på flera orter. Arvidsjaur är en av de som redan pekats ut. Totalt upp till 2 500 personer kan behöva sägas upp.

Studenterna på officersutbildningen på Karlberg fick på torsdagseftermiddagen information om de stundande förändringarna samtidigt som ÖB höll presskonferens.

– Det är omvälvande, men samtidigt var det väntat att det skulle bli förändringar från den information vi har fått tidigare. Det sker ju hela tiden förändringar i den planen, säger studenten Robin Ohlsson.

På vilket sätt är det omvälvande?

– Förändringarna sker så pass snabbt och i så pass stor omfattning att alla självklart funderar kring den framtida karriären, hur det kommer att påverka oss och vår sociala situation och annat, säger han.

– Det vi tänker på mycket är vad man ska ha för roll när man kommer till det förband som jag inte riktigt vet om det kommer att finnas kvar när jag kommer dit. Så det är många tankar som går in i varandra, säger Carl Hartman

I lektionssalarna på Karlberg pågår verksamheten som vanligt.

Men förra gången försvaret skar ned kraftigt 2004/2005, stoppades utbildningen av officerare helt under två år. Hela årskullen officerare som tog examen 2005 blev utan anställning.

Det har aldrig tidigare hänt, säger Lars Nilsson, som är informationschef på Karlberg.

Något liknande är inte att vänta den här gången, säger Lars Nilsson, men samtidigt måste man räkna med att antalet officerare som behövs framöver kommer att minska.

– Det är ju en påfrestande situation att det hela tiden sker så här stora förändringar med ganska täta mellanrum, 2004/2005 och så nu igen. Men samtidigt förändras kraftigt en sådan verksamhet som vi håller på med och då får man leva med de förändringar som sker nu, säger han.

Även om de stora nedskärningarna inom försvaret är ett stort samtalsämne bland studenterna på Karlberg, så hyser de som Ekot träffade ändå framtidstro.

– Vi har ju diskuterat och kommer att fortsätta att diskutera det här, men det är ingen uppgiven stämning eftersom detta ligger ganska långt bort. Det är ju inte förrän 2010 vi ska ut. Och det som händer påverkar inte oss direkt, säger Olof Glans från Lidköping.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se