Situationen i Georgien fortsatt spänd

Det svenska biståndet till Georgien har trefaldigats sedan den så kallade Rosornas revolution från 30 miljoner kronor till 90 miljoner kronor. Det ska främja demokratin, men samtidigt hotas landet av våldsam konflikt som också satt demokratin ur spel.

– Utvecklingen har ju tyvärr gått, just när det gäller konflikten, åt fel håll om man säger. Man ser ju ingen lösning. Det har ju snarast intensifierats.

– Det är svårt att se hur lösningen ska komma till. Biståndet spelar väl en ganska marginell roll även om vi som andra givare givetvis har insatser i och i anslutning till konfliktregionerna, säger Maria Israelsson ansvarar för Sidas bistånd i Georgien

På gatorna i Tblisi syns ingenting av ett krigshot. Där pågår upprustning, ny gatsten läggs och byggnader rustas upp, mycket med hjälp av utländskt bistånd. Det mesta har kommit sedan rosornas revolution. Det svenska ökade från 30 miljoner kronor 2004 till årets planerade 90 miljoner kronor.

Den georgiska regeringen har vädjat om ytterligare internationellt stöd mot det som de ser som en rysk uppladdning i norr, i Abchazien. Inrikesministeriet har flygbilder på de ryska fredsbaserna, fulla med nyinsatta militärfordon och soldater.

Den svenske utrikesministern Carl Bildt var nyligen här för att bedöma situationen och biståndskontoret har nu blivit ambassad med nytillsatte Andreas Tuvesson som UD:s politiske rapportör.

– Det här är en perifer del av Europa och då ligger det i sakens natur att man på något sätt måste beskriva verkligheten i mer svartvita termer för att få den uppmärksamheten som man så mycket törstar efter, säger Andreas Tuvesson.

Som du ser det, fanns det risk för krig här?

– Situationen är fortfarande spänd och jag personligen kan inte se att någon part egentligen skulle vara intresserad av ett krig men alla förutsättningarna finns där.

– Även om inte någon av Rysslands eller Georgiens regering skulle vilja trycka på knappen, så att säga, så finns det andra parter som helt enkelt med provokationer kan sätta igång en händelsekedja som blir svår att kontrollera, säger Andreas Tuvesson.

Maria Persson Löfgren, Tblisi
maria.persson_lofgren@sr.se

Mer om Georgien hör ni i Studio Ett direkt från Tbilisi efter klockan 16.