Vasakronan belönar nyckelpersoner

Ledningen för statliga Vasakronan får sex månadslöner extra för att stanna kvar på sina jobb över försäljning av bolaget. Till vd Håkan Bryngelsson vill styrelsen ge en hel årslön extra, drygt fyra miljoner kronor.

– Syftet med att betala en transaktionsersättning överhuvudtaget är att man vill knyta nyckelpersoner inklusive vd kvar i bolaget under hela den här ägarförändringsprocessen. Man vill att de ska göra ett så bra jobb som möjligt under den här försäljningen, säger Vasakronans styrelseordförande Lars Kylberg.

Styrelsen för det statliga fastighetsbolaget Vasakronan, som regeringen har tänkt att sälja har bestämt sig för att belöna nyckelpersoner i företagets ledning med sex extra månadslöner och vd med en hel årslön.

Det ”för att de jobbar natt och dag med försäljningen av bolaget”, som ordförande Lars Kylberg uttrycker det.

Samma typ av bonus har ledningen på Vin&Sprit som såldes nyligen också fått för att de ska stanna kvar och sköta sina arbetsuppgifter ordentligt fram till tre månader efter franska Pernod Ricards övertagande av bolaget. Men vad som skulle hända utan den här typen av ersättning är Lars Kylberg osäker på.

– Det är svårt att säga vad som skulle hända. Vi tycker att det är ett sådant merarbete att engagera sig kanske ett helt år i en sådan här process att det är värt en extra tilldelning.

Men du vet inte vad som skulle hända om du inte gav den här transaktionsersättningen, de kanske skulle stanna kvar ändå?

– Det är mycket möjligt, säger Lars Kylberg.

Kristina von Dolwitz
kristina.von_dolwitz@sr.se