vårdkonflikten

Sjuksköterskorna väntar ännu på avtal

Den fjärde veckan av vårdstrejken är snart till ända och någon överenskommelse har parterna inte enats om än. På fredagen träffades Vårdförbundet och arbetsgivaren Sverige kommuner och landsting för nya samtal. Samtidigt avslutades på fredagen det andra varslet, 3 000 sjuksköterskor gick tillbaka till arbetet.

En av dem var Maria Olsson i Kungälv. Hon återvände till sin arbetsplats som varit stängd under strejken.

– Det känns lite kluvet. Man skulle vilja ha ett avtal i hamn när man går tillbaka till sin arbetsplats, men samtidigt har vi gjort vår del och nu lämnar vi över till andra sköterskor som går ut. Det är samtidigt jätteroligt att komma tillbaka, men man hade velat ha ett avtal, säger Maria Olsson.

Alingsås lasarett är ett annat av de sjukhus som tvingats stänga under strejken. 150 operationer fick ställas in, upp till 300 besök och 200 röntgenundersökningar fick också skjutas på framtiden.

– Det kommer att ta tid att kunna hämta hem detta. Vi vet ännu inte när strejken slutar och innan dess blir vi påverkade av regionen i övrigt, som till exempel platstillgång så vi kan inte planera för fortsättningen innan vi vet att strejken är slut, säger Ulla Stjernlöv, chef på Alingsås Lasarett.

På tisdag trappas konflikten upp när det tredje varslet träder ikraft. Då kommer 5 000-6 000 sjuksköterskor befinna sig i strejk. Men innan dess, på måndag, så ska Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) återigen mötas vid förhandlingsbordet.

Sjuksköterskan Marie Hedin hoppas på ett avtal.

– Det finns inte den viljan att gå oss till mötes som vi hoppas på . Jag är jätteglad att man tagit upp samtalen igen för det är den enda vägen man kan gå att samtala. Att vara tyst leder ingen vart, säger Marie Hedin.

Andreas Kron, Göteborg
Andreas.kron@sr.se