Klart med nytt valdatum i Zimbabwe

I Zimbabwe kommer den andra valomgången i presidentvalet att äga rum 27 juni. Det meddelade landets valkommission på fredagen. I en kommentar sa president Mugabe att hans valförlust i första omgången var ”katastrofal”.

I den första valomgången nådde ingen av kandidaterna upp till 50 procent av rösterna. Valet var det största bakslaget hittills för president Robert Mugabe som på fredagen medgav att hans förlust var ”katastrofal”.

I ett tal på en partikonferens sa han att han inte tänker förlora makten till en opposition som backas upp av ”västs imperialister”.

Det är risk för att tiden fram till den andra valomgången den 27 juni kommer att kantas av våldsamheter.

Mugabe beskyller nu oppositionen MDC för att ligga bakom våld och terrorhandlingar mot regeringspartiets anhängare på landsbygden.

Våldsamheter från MDC:s anhängare har förekommit, men som ett svar på våldet från regeringspartiet. Omfattande dokumentation finns över misshandel och tortyr av människor som påstås ha röstat på oppositionen. Ungdomsmilis med stöd av armé och polis ligger bakom en stor del av misshandeln, med syfte att skrämma oppositionens anhängare från att rösta på MDC igen, eller att hindra dem från att rösta alls.

MDC säger att ett 30-tal av deras anhängare har dödats och att fler än 1 000 bostäder har bränts ner sedan valet den 29 mars.

Oppositionens partiledare Morgan Tsvangirai säger att det måste bli ett slut på våldsamheterna om valutgången ska vara trovärdig.

Tsvangirai själv är nu på väg tillbaka till Zimbabwe som han lämnade i början av april. På söndag ska han inleda sin kampanj inför den andra valomgången.

Margareta Svensson, Johannesburg margareta.svensson@sr.se