EU-ambassadörsjobb

Regeringen hoppas på egen kandidat

Fortfarande ser det ut förre statsekreteraren Lars Danielsson blir ende sökande till det viktigaste diplomatjobbet när Sverige blir EU:s ordförandeland, som Ekot rapporterat. Men regeringen satsar och tror fortfarande på Christian Danielsson som nu är en högt uppsatt tjänsteman i EU-kommissionen.

Regeringskällor säger till Ekot att det fortfarande är Christian Danielsson, nyligen utnämnd till direktör för utvidgningsfrågor i EU-kommissonen som är påtänkt som svensk EU-ambassadör i Bryssel.

Christian Danielsson svarade på torsdagen Ekot på frågan om han som nyutnämnd direktör i EU-kommissionen fortfarande var sökande till jobbet som svensk EU-ambassadör: ”Det är inte aktuellt för mig.”

Idag, fredag, har Christian Danielsson inte gått att nå.

Regeringens uppgörelse med Christian Danielsson går, enligt Ekots källor, ut på att Christian Danielsson villkor är att han får tjänstledigt från EU-kommissionen för att vara svensk ambassadör. Sådana tjänstledigheter är ovanliga, men de har förekommit. Till exempel så bad förre premiärministern i Italien, Romano Prodi, om att få låna en kommissionstjänsteman vilket beviljades. Utrikesminister Carl Bildt eller statsminister Fredrik Reinfeldt skulle alltså kunna göra på samma sätt.

Ett problem med att jobba för ett medlemsland och samtidigt vara tjänstledig från EU-kommissionen är att det finns risk för att en sådan person hamnar i en intressekonflikt. Det är ju inte helt ovanligt att till exempel Sverige och EU-kommissionen har helt olika åsikter.

Inom regeringskansliet har det funnits en klar oro för en debatt om vem Christian Danielsson, om han nu blir EU-ambassadör, är mest lojal med Sverige eller EU-kommissionen. Men regeringen har enligt uppgift till Ekot kommit fram att det inte finns något lojalitetsproblem om Christian Danielsson är tjänstledig från EU-kommissionen.

Om Christian Danielsson blir EU-ambassadör finns det bara en chans kvar till ambassadörstjänst för Göran Perssons före detta statssekreterare Lars Danielsson. Av de 17 jobb som Lars Danielsson har sökt är det i så fall bara tjänsten som ambassadör i Hongkong som återstår.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se