Ny konflikt i Danmark

Hundratusentals barn kan bli utan dagis

I Danmark hotas över en halv miljon barn av att bli utan sitt dagis. De kommunala arbetsgivarna har beslutat att lockouta omkring 60 000 anställda på daghemmen. Redan på måndag börjar konflikten med en strejk.

På måndag går omkring 13 000 anställda på daghemmen i 15 danska kommuner i strejk. Det innebär att drygt 100 000 barn måste stanna hemma eller vara någon annanstans än på sitt dagis.

Arbetsgivaren, Kommunernas Landsförening, har svarat med en lockout som berör nästan alla dagis i hela landet och då stängs över en halv miljon barn ute om fyra veckor. Så lång är varseltiden och så lång tid har alltså föräldrarna på sig att försöka ordna barnpassningen på något annat sätt.

Inom näringslivet är man självklart oroat över vilka konsekvenser det här kommer att få. Kommer många att stanna hemma för att de inte har något annat val? Det kan få allvarliga konsekvenser i många företag och för ekonomin överhuvudtaget.

Nu misstänker arbetsmarknadsanalytiker i Danmark att riskerna är så stora att regeringen kommer att gripa in på något sätt om inte parterna kommer överens innan lockouten träder i kraft.

Regeringen har tidigare sagt att den inte kommer att agera i den pågående sjuksköterskekonflikten i Danmark. Där har man också ett system som innebär att all akut sjukvård fungerar trots strejken.

Men om det visar sig att en dagiskonflikt orsakar svåra problem på arbetsplatserna blir läget ett annat och regeringen kan då knappast bara sitta och rulla tummarna och titta på.

Konflikten beror på att dagispersonalen, liksom sjuksköterskorna i Danmark, inte nöjer sig med 12,8 procent i löneökning på tre år som de erbjuds.

Christer Fridén, SR:s Nordenkorrespondent
christer.friden@sr.se