Åtal för sexhandel med handikappad fru

En 44-årig man åtalas för människohandel och en rad andra brott efter att bland annat ha sålt sin fru som sexslav. Mannen gifte sig med en nittonårig förståndshandikappad kvinna. Övergreppen ska ha pågått under förra året i en lägenhet i Upplands Väsby norr om Stockholm.

--Alla typer av funktionshinder gör att du blir mycket mer utsatt. Om man vänder på det och säger att om jag själv skulle vara intresserad av att begå människohandel i Sverige med svenska offer, gäller det att man ska vända sig mot dem som är allra mest sårbara, säger Ingela Hessius, som är kvinnans målsägandebiträde.

Enligt Ingela Hessius är det första gången någon åtalas för att ha utsatt en svensk kvinna för människohandel. Hon menar att det finns starka bevis mot 44-åringen.

– Jag delar åklagaren uppfattning om att det är tillräckliga skäl för åtal. Jag tycker att bevisläget ser bra ut, säger målsägandebiträdet.

Förutom 44-åringen finns det två andra män, som är åtalade för grovt koppleri.

I en av männens dator fann polisen e-postadresser till misstänkta pedofiler. Det ledde sedan vidare till det stora nationella tillslag mot 38 män misstänkta för barnpornografibrott, som skedde tidigare i veckan.

Den 44-årige mannen står även åtalad för olaga hot och våldtäkt mot barn.

På onsdag inleds rättegången mot männen i Attunda tingsrätt norr om Stockholm.

Lars Dahlström är 44-åringens försvarsadvokat.

– Det enda jag kan säga är att han förnekar ansvar för människohandel, säger Lars Dahlström, som är 44-åringens försvarsadvokat.

Vad säger han om de andra åtalspunkterna?

– Jag vill inte gå in på dem eftersom det är väldigt många åtalspunkter, säger Lars Dahlström.

Riita Lena Karlsson är ombudsman mot funktionshinder i Stockholms stad. Hon säger att tjejer med funktionshinder är en utsatt grupp.

– Det finns inget förbud för flickor med utvecklingsstörning att gifta sig med dem de är kära i. Samtidigt kan man konstatera att man är ett väldigt lätt byte för personer som har onda avsikter.

Jenny Lagerstedt
jenny.lagerstedt@sr.se