London

Polisoffensiv efter våldsdåd bland unga

I London har polisen infört en ny strategi som innebär att ungdomar kan stoppas var som helst och visiteras. Anledningen är den senaste tidens våld. Hittills i år har 13 tonåringar mördats och i början av veckan knivmördades en ung man mitt i folkvimlet i centrala London.

Mitt på blanka eftermiddagen i måndags, mitt bland shoppande britter och turister höggs en 22-årig man ihjäl utanför McDonalds på Storbritanniens mest kända gata, Oxford Street. Han träffades av ett enda knivstick och avled.

Det fick Londons nye borgmästare att reagera.

– Det här är den viktigaste frågan för så många människor i London, säger Boris Johnson.

Han säger att polisen nu måste ta krafttag och att han vill förändra hela den ungdomskultur som kretsar kring våld.

Polisen i London har redan dragit igång sin nya operation. Till sitt förfogande har polisen bland annat 550 bärbara metalldetektorer och har till uppgift att stoppa ungdomar på gatan eller till exempel ombord på bussar.

Polisen har också metalldetektorer som kan sättas upp vid shoppinggallerior till exempel och fungera ungefär som på en flygplats.

Londonbon Hanna Walmart står just vid den plats på Oxford Street där mordet skedde häromdagen. Hon tycker att det är hemskt, men säger att det händer så mycket hela tiden i London.

– Jag vet inte riktigt vad polisen ska göra, men i alla fall hitta dem som gjorde det, säger hon.

Hennes kompis Hanna Wallis är på besök i London och hon tycker att polisen har en svår uppgift.

– De kan ju inte stoppa alla, säger hon.

Hittills i år har cirka 100 fall av grovt knivvåld i London anmälts. 22-åringen på Oxford Street är ett av fallen. Flera andra drabbade har varit ännu yngre. 13 tonåringar har hittills mördats, tio av dem knivdödades.

De flesta offer har varit svarta ungdomar, dödade av andra svarta ungdomar, men förra helgen knivskars också en vit pojke till döds i sydöstra London. Han hade fyllt 16 år dagen före och stod i en affär när han blev attackerad. Enligt polisen skedde det hela helt oprovocerat.

Maria Eksedler, London

maria.eksedler@sr.se