EU inför strängare regler för lobbyister

Europaparlamentet röstade i veckan för strängare regler för lobbyister. Den som vill få tillträde till parlamentet för att ge synpunkter till politikerna måste från och med nästa år vara registrerad, så att alla kan se på vems uppdrag lobbyisten arbetar.

Socialdemokraternas Europaparlamentariker Inger Segelström tillhör dem som röstade för.

– Jag förväntar mig att det blir lite ordning och reda och att de som kanske inte är hundraprocentigt seriösa försvinner. De som verkligen vill vara med och påverka och tycka om vad vi ska driva för frågor önskar jag får ett större utrymme, säger hon.

Lobbyister är ett välkänt inslag i hela EU-maskineriet. Det är företrädare för företag, regioner och organisationer som förser politiker med upplysningar av olika slag.

Det kan vara rena expertutlåtanden om saker som politikerna inte själva kan så mycket om eller upplysningar om vad olika politiska beslut betyder just för deras intressen.

Ofta används begreppet lobbyism också som ett skällsord för näringslivsrepresentanter men även folkrörelser, frivilligorganisationer som miljörörelsen och fackföreningar är väldigt effektiva lobbyister.

Nu vill alltså EU-parlamentet att det ska bli obligatoriskt för lobbyister att registrera sig för att få tillträde till parlamentet så att man vet på vems uppdrag lobbyisten arbetar.

Lobbyisterna ska också lova att följa vissa regler om hur de ska hantera information och att de inte ska få ge gåvor till politikerna, bland annat.

Ett förslag om att lobbyisterna också i detalj skulle redovisa vem som betalar dem röstades däremot ner.

Inger Segelström menar att lobbyism är något som måste finnas inom politiken och att de nya reglerna kommer att göra det lättare att veta vem man har att göra med.

– Om jag bestämmer att jag ska träffa två personer och jag får veta att den ena jobbar ideellt och brinner för sin fråga och att jag för den andre personen är det fjärde uppdraget för att få mig att ändra uppfattning, gissa då vem jag träffar? Naturligtvis den som brinner för sin fråga och då har jag lättare att kontrollera det, säger hon.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se