Telias kunder kan ringa igen

Telia har under eftermiddagen och kvällen haft omfattande störningar på sina mobiltelefonnät över hela landet. I flera timmar var både gsm- och 3G-näten nästan helt utslagna. Nu fungerar näten igen, men Anders Johansson, chef för avdelningen för nätsäkerhet på Post- och telestyrelsen säger att störningen är allvarlig.

– Det är ju uppenbarligen en väldigt omfattande störning och det är ju inte acceptabelt, säger han.

Det var strax före kl 16 i eftermiddags som Telia upptäckte störningar på både sitt gsm- och 3G-nät. Telia har 4,9 miljoner kunder och endast en liten del av de som försökte ringa på mobilen kunde kopplas fram under eftermiddagen, enligt Iréne Krohn på Telias presstjänst.

Det var även problematiskt att ringa larmnumret 112. För att kunna göra det var man tvungen att ta ut sim-kortet ur telefonen.

Enligt Telia berodde felet på ett tekniskt fel i de centrala delarna av nätet, mer detaljerade uppgifter har inte gått att få. Felsökningen är inte klar ännu.

Post- och telestyrelsen, den myndighet som bevakar elektronisk kommunikation, kommer att kontakta Telia efter det som nu har skett, säger Anders Johansson.

– En sådan här stor störning är ju inte acceptabel i den meningen att det drabbar kunder svårt. Därför måste det dras lärdom av detta och se till att det inte inträffar igen, säger han.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se