Flygplatsstrejk i Norge drabbar många

I Norge grumlas nationaldagsfirandet 17 maj av en flygplatsstrejk. Många har inte kunnat ta sig dit de ville för att fira den för Norge så viktiga dagen.

Det är inte bara trist firarväder på många håll i Norge i dag. Massor av människor är arga eftersom de också har blivit eller kommer att bli strandsatta då flera flygplatser är stängda på grund av strejk.

Det är LO-organiserad personal som har gått i strejk på fem flygplatser, bland annat den i Bergen, Norges näst största stad.

Omkring 17 000 passagerare drabbades under fredagen som är en stor resdag inför 17 maj och många tvingades ändra sina nationaldagsplaner.

Flygbolagen försökte lösa situationen genom att bussa passagerare till flygplatser som fortfarande är öppna. Andra passagerare letade alternativa resmöjligheter.

Då är ju tåg en möjlighet och de norska järnvägarna satte in i extravagnar mellan till exempel Oslo och Bergen.

Problemen fortsätter också i dag, lördag. Flera flygbolag har ställt in dagens flygningar och ytterligare ett tiotusental passagerare blir strandsatta.

Blir det ingen lösning nu snart stänger ytterligare en flygplats redan i natt och sedan på tisdag några till och svårigheterna blir då ännu större.

Men än så länge är Oslos internationella flygplats, Gardermoen, öppen trots att några strejkar där också.

Christer Fridén, SR:s Nordenkorrespondent
christer.friden@sr.se