Nya förslag om föräldraförsäkring kommer från flera håll. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Förslag om föräldraförsäkringen kritiseras

Uppdaterad 16:25
Socialdemokraterna vill förlänga föräldrarförsäkringen med en månad, dagar som ska tas ut efter barnledigheten, när föräldrarna börjat arbeta igen. Men förslaget avvisas från flera håll, också av den övriga oppositionen.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson sa i Ekots Lördagsintervju att socialdemokraternas förslag inte löser de grundläggande problemen.

– Det siktar ju inte direkt på vardagsproblematiken där det gäller att få tiden med familjen, maten och tvättningen, att gå ihop. Utan det är mera en förgyllning och förlängning av semestern och någon extra dag i bland.

Miljöpartiet vill i stället ge ett ekonomiskt stöd till dom föräldrar som går ned i arbetstid. Också Vänsterpartiet ledare Lars Ohly är kritisk till hur förlaget om den extra månaden är utformat.

– Grunden, att man ska förändra föräldraförsäkringen och att det är det systemet man ska bygga ut, det tycker jag är helt rätt. Men att man ska förhindra föräldrar att ta ut det här i samband med barnets första levnadsår, det tycker jag verkar dumt.

Socialdemokraternas förslag om en extra månad i föräldraförsäkringen är tänkt att delas lika mellan mamman och pappan.

På tisdag väntas regeringen rösta igenom sitt förslag om ett vårdnadsbidrag. Socialdemokraterna, som är emot vårdnadsbidragen, presenterar samma dag ett nytt familjepolitiskt program där den förlängda föräldrarförsäkring ingår, säger Veronica Palm, socialdemokraternas familjepolitiska talesperson.

– Tanken är att inte bara förlänga föräldraledighetstiden, utan att den ska ge mer vardagstid med barn. Man ska kunna använda tiden till att vara ledig varannan fredag, ta lite klämdagar eller förlänga semestern. Att få mer vardagstid med barnen, helt enkelt

En extra månad i föräldraförsäkringen beräknas kosta statskassan mellan 1,5 till två miljarder kronor. Socialminister Göran Hägglund konstaterar att socialdemokraternas förslag måste finansieras och han anser att det finns annat som är viktigare.

– Vore det så att vi hade obegränsat med resurser så är det klart att det vore väldigt trevligt att kunna säga till småbarnsföräldrar att de ska få mer ledigt längre upp. Men om jag ska prioritera bland det som är mest väsentligt för småbarnsföräldrar så handlar det om att genomföra reformer som gör det möjligt för föräldrar att tillbringa mer tid med barnen när de är små.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista