Skärpta invandringslagar väntas i Italien

Italiens nya regering, med Berlusconi i spetsen, trappar upp kampen mot illegal invandring och väntas på onsdag komma med hårdare regler.

Skärpningarna riktar sig också mot romer från Rumänien, trots att de är EU-medborgare. Romerna utpekas ofta som ansvariga för olika brott och i Italien görs kopplingen mellan invandring och säkerhet.

Ilskna, upprörda Neapelbor tände härom natten eld på skjul där det bodde romer från Rumänien. Rasande anklagade de en ung romsk flicka för att ha försökt kidnappa en baby. Myndigheterna fick stopp på attacken men grep följande dag nästan 400 invandrare, varav många romer.

Silvio Berlusconis högerregering inleder sin tid vid makten med att ta krafttag mot den illegala invandringen. Det talas om att återinföra passkontroll vid gränserna, trots att Italien ingår i Schengen, EU:s gränsfria zon.

Det talas också om att illegal invandring ska kunna leda till fängelsestraff, till internering i läger och hastiga utvisningar. DNA-kontroll bör införas vid familjeåterföreningar och fingeravtryck kan bli aktuellt vid gränserna.

Italiens nye invandringsminister Roberto Maroni är från partiet Norra Alliansen, som vunnit många väljare på sitt motstånd till invandringen. Partiet gick fram ordentligt i valet i april.

– Vi gör vad folk vill, kopplar säkerhet med invandring, säger Norra Alliansen.

Romerna från Rumänien hamnar särskilt i skottgluggen, trots att de är EU-medborgare. I veckan hölls i Rom ett hastigt inkallat möte med Rumäniens invandringsminister. Efteråt avvisade Italien ryktena om massutvisningar av romer.

Berlusconiregeringens tillslag mot invandrarna har redan väckt kritik. Spaniens vice premiärminister varnar för rasism och främlingsfientlighet. Spanien och Italien är utposterna i Medelhavet, men har inte samma syn på invandringen.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se