Flyktingar dödade i attacker i Sydafrika

Uppdaterad 16:45
I Johannesburg i Sydafrika attackeras flyktingar och invandrare från grannländerna. Våldet har spritt sig från olika kåkstäder till centrala stan där butiker har länsats, bilar har bränts och 13 människor har dödats bara i helgen.

– De har ingen rätt att vara i det här landet och de är kriminella också, säger en man i kåkstaden Alexandra.

”Flammor av hat” är rubriken i dagens tidning där en bild av en brinnande man fyller större delen av första sidan. Våldet är ursinnigt, och riktas mot invandrare och flyktingar från framför allt Zimbabwe, Mocambique och Malawi.

Det har sitt ursprung i bristen på arbete och bostäder och de miljoner flyktingar och invandrare från grannländerna som ofta flyttar in i redan fattiga och överbefolkade områden. Många anklagas för att ”stjäla jobben” och för att vara kriminella. 

Våldet har spritt sig till flera kåkstäder i provinsen, och till stadsdelar i centrala Johannesburg där många invandrare äger butiker. I kåkstäder har byggnader satts i brand och i en del fall har hus där invandrare bor, tagits över av sydafrikaner. 

Det antas att de höga matpriserna är en del av våldet men också att många med enbart kriminella motiv utnyttjar situationen. 

Många tar sin tillflykt till polisstationer och kyrkor, där hjälporganisationer ger viss assistans. Flera hundra människor har gripits för dåden, men det finns de som anser att militären bör kallas in eftersom polisen inte kan hantera situationen.

Sporadiska attacker bröt ut redan under fjolåret, men under den senaste veckan har våldsvågen tilltagit och vandrar nu från det ena fattiga området till det andra, framför allt omkring Johannesburg och Pretoria, men det kommer också enstaka rapporter från andra provinser.

Från president Thabo Mbeki och från ANC:s ordförande Jacob Zuma kommer fördömanden. Zuma säger också att Sydafrika inte får bli känt för främlingsfientliga attacker, särskilt som ANC-medlemmar tidigare har sökt och fått skydd i samma grannländer.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se