Stigsson: Visste inget om hemliga papper

Förre generalmajoren Tony Stigsson har ingen aning om hur eller när hemliga dokument hamnat hemma hos honom. Det framgick under rättegångens första dag vid Stockholms tingsrätt, där Stigsson står åtalad för grov obehörig befattning med hemlig uppgift för sitt sätt att hantera sekretessbelagda handlingar.

– Han har konstaterat precis som övriga att handlingar anträffats där. Hur de har hamnat där kan vi inte svara på för nuvarande, säger Stigssons försvarsadvokat Gunnar Falk.

Under de öppna samtalen i rättegången mot Tony Stigsson framhåller han själv flera gånger att han varit förvirrad och har svårt att veta hur handlingarna hamnat där de hamnat.

Eftersom de drygt 70 hemligstämplade dokumenten hittades för tre år sedan i samband med att polisen grep honom misstänkt för att ha misshandlat och våldtagit sin fru, var det på grund av de här andra anklagelserna svårt att svara på polisens frågor om dokumenten, säger Tony Stigsson och nekar till brott.

Han berättar också att regelverket för att hantera hemliga handlingar inte direkt följdes inom försvaret vid den här tidpunkten.

Som exempel säger han att 16 personer hade tillgång till det olarmade säkerhetsskåp som han och hans chef använde.

Men chefsåklagare Tomas Lindstrand menar att Stigsson begått brott mot rikets säkerhet när han som ansvarig för Försvarets operativa insatsledning låtit bli att förvara handlingarna enligt regelverket och inte lämnat tillbaka dem när han borde.

Åklagaren har ännu inte bestämt sig vilket straff han ska yrka på, men det kan handla om fängelse i upp till fyra år.

Nu gäller det för tingsrätten att klargöra exakt hur så att säga farliga de hemliga dokumenten var, som bland annat har handlat om svenska specialförbands stridsinsatser utomlands och underrättelseoperationer.

Det är en svår bedömning att göra, säger advokat Gunnar Falk:

– Det är ju ingen vetenskap vi talar om utan det är ju bedömningar som kan förändras från tid till en annan. De är i hög grad beroende av hur man läser av hotbilden mot riket och en mängd andra omständigheter som ska vägas in. Det är en subjektiv bedömning som görs, säger Gunnar Falk.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".