Svensk forskning ofta styrd av pengar

Forskningen på svenska universitet styrs ofta av vem som har skänkt pengar till doktoranderna, alltså forskarna. Det visar en enkät som är gjord på uppdrag av fackförbunden TCO och ST, och Sveriges Förenade Studentkårer.

Närmare 1 700 professorer som jobbar med att handleda doktorander har svarat på enkäten. 40 procent av dem svarade att doktoranderna väljer ämne för sina avhandlingar utifrån var pengarna kommer ifrån.

– Vad enkäten visar är att pengarna styr väldigt mycket vad avhandlingsresultatet blir, eller att det är handledarnas uppfattning i alla fall, säger Elin Rosenberg ordförande i Sveriges Förenade Studentkårer, SFS.

– Det känns oroväckande, för någonstans är det under din forskningsutbildning som du ska sätta relationen för hur du bedriver din forskning och relationen till din finansiär. Om den då är starkt beroende av finansiären så är det inte bra för den framtida forskningen som ska stå fri.

Många av handledarna som svarade på enkäten tyckte att det behövs mer statliga pengar för att komma bort från problemet med forskning som påverkas av vilket företag eller organisation som betalar den.

– Det är väl en lösning men också att man får bra handledning runtomkring hur man väljer sin avhandling och hur man går till väga med den, säger Elin Rosenberg. 

Att få bra forskarhandledning är ingen självklarhet i dag, menar SFS. Bara hälften av professorerna är utbildade handledare och det är vanligt att doktorander känner sig både isolerade och väldigt utlämnade till vad professorn tycker, säger Elin Rosenberg.

– Vi tror att man behöver satsa mer på kollektiva handledningar, där man är flera som hjälps åt och att man ser på det här med handledning som något som ska utföras professionellt. 

– Många handledare gör ett superjobb men man måste tänka på att det här får inte handla om personkemi utan det måste handla om att det här är en utbildning, kanske den häftigaste utbildningen vi har i Sverige, säger SFS ordförande Elin Rosenberg. 

Ulrika Lindqvist, P3 Nyheter
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista