Har valt bort torsk.

Vädjan om mer miljömärkt fisk på krogen

Föreningen Årets kock, Restaurangakademin och Världsnaturfonden går på måndagen ut med ett upprop till de 14 stora svenska fiskleverantörer om att öka sin andel av miljömärkt fisk enligt Marine Stewardship Council, MSC eller Kravmärkt fisk.

Anledningen är att 75-80 procent av världens fiskbestånd är överfiskade.

– Målet är att de stora leverantörerna, eller de små, inom ett år har ökat sin andel av MSC-märkta produkter till minst en ökning av tio procent, säger Inger Näslund, som är marinbiolog och fiskeansvarig på Världsnaturfonden.

Hur ser det ut i fiskdiskarna idag?

– I frysdiskarna hittar du MSC-märkta produkter och på hyllorna kan du hitta Kravsill, men i färskfiskdisken hittar du inget som är miljömärkt.

Det första miljömärkta fisket enligt Marine Stewardship Council, MSC, kom till 1999. Kraven är att fisket inte får utarma bestånden eller skada ekologin och att det ska finnas en hållbar förvaltningsplan.

Hittills är 26 fisken miljömärkta enligt MSC. I Sverige är gösfisket i Hjälmaren miljömärkt sedan några år.

– Just nu är det 74 fisken som utreds för miljömärkning. Det svenska fisket efter sill och skarpsill finns bland dem. Kontrollen av att reglerna följs är hård, säger Camiel Derichs, som arbetar för MSC i Haag i Holland.

Om fiskbeståndet skulle gå ner och man låter bli att minska fisket förlorar man miljömärkningen.

Fredrik Eriksson är krögare och ordförande i Föreningen Årets kock, som står bakom uppropet. Kunskapen om läget för fiskbestånden varierar mycket i restaurangbranschen.

– Det är ganska skilda krav från branschen. Vi har kunder som vill veta vad som ligger på tallriken, inte bara fisken, säger Fredrik Eriksson, krögare och ordförande i Föreningen Årets kock.

Vad serverar du själv för fisk?

– Man kan aldrig bli hundraprocentig i de här valen, men vi försöker vara så duktiga vi kan. Vi har valt bort torsken och jobbat med sej istället. Vi försöker lyfta strömming, som vi säljer mycket, och fiskar som är okej in i finrummet.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista