Lönespridningen i Sverige har avstannat

Skillnaderna i lön mellan olika grupper på arbetsmarknaden ökar inte längre som de gjorde i slutet av 1990-talet. Åren 2004 till 2006 var lönespridningen i stort sett oförändrad, det visar siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

– Våra siffror visar ju på att det är en utveckling som har brutits. En allmän uppfattning är ju att löneskillnaderna i Sverige har ökat, åtminstone sedan i slutet av 60-talet. Det vi ser i den analys vi gjort nu är att sedan början 2000-talet så har den ökningen avstannat, säger Peter Gidlund som har sammanställt statistiken.

Enligt Statistiska centralbyrån som sammanfört lönestatistik från åren 1997-2006 ökade skillnaderna mellan olika grupper av arbetstagare i slutet av 90-talet, men sen avtog ökningen, och från 2004 fram till 2006 låg lönespridningen kvar på i stort sett samma nivå.

Löneskillnaderna är mycket större inom den privata sektorn än inom den offentliga. Ser man till olika grupper är spridningen störst bland privatanställda tjänstemän och minst bland anställda inom kommuner och privatanställda arbetare.

Vad det betyder att lönespridningen slutat att öka har inte studerats, men en generell uppfattning är att ökade skillnader stimulerar rörligheten på arbetsmarknaden, säger Peter Gidlund.

– En minskning av löneskillnaderna skulle i så fall kunna leda till att rörligheten minskar på arbetsmarknaden. 

Så det skulle vara ett längre steg för fler att byta jobb?

– Precis, säger Peter Gidlund på Statistiska centralbyrån. 

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista