EU säger nej till klordoppade kycklingar

EU:s jordbruksministrar vill inte tillåta att kycklingkött behandlas med klor, något som man i dag gör i USA. Därmed kvarstår också förbudet att importera amerikanskt kycklingkött till Europa.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson och de flesta av hans kollegor vill inte ha klor i maten.

– För mig är det viktigt att maten är sund, säker och trygg att äta och tillaga i alla led av livsmedelskedjan från jord till bord. Jag är också alldeles övertygad om att den svenska och europeiska konsumenten inte vill ha den här typen av behandling av sin mat, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Nej, kyckling som smakar klor kanske inte låter så aptitligt.

Vad det handlar om är att kycklingkött doppas i en svag klorlösning för att undvika att salmonellasmitta, bland annat sprids via köttet. Metoden används på den amerikanska marknaden, men är inte tillåten inom EU.

Att frågan överhuvudtaget kommer upp beror bland annat på att klordoppningen gör att det är förbjudet att sälja amerikansk kyckling i Europa.

För att slippa ha ett importförbud funderar EU-kommissionen på ett förslag om att tillåta klordoppning. Men en majoritet av EU:s medlemsländer säger alltså bestämt nej till det.

Jordbruksministern anser att risken att man med klormetoden odlar fram resistenta bakterier som det inte finns behandling emot är allt för stor.

– Den stora risken som jag ser det är att vi får resistenta bakterier som innebär att vi kanske inte kan använda vissa typer at läkemedel, säger Eskil Erlandsson.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".