Möte om skolpolitik gav inget resultat

På måndagseftermiddagen träffades riksdagspartierna för att diskutera en blocköverskridande överenskommelse om skolpolitiken. Men mötet gav inga konkreta resultat. Utbildningsminister Jan Björklund är besviken över att oppositionen inte hade mer att komma med.

– Jag är ju besviken på den röd-gröna oppositionen, därför att de har i ett halvårs tid begärt att jag ska kalla ihop överläggningar om ett nytt betygssystem, och nu gjorde jag ju det.

– Vi har ett ju ett förslag från regeringen på ett nytt system, men då har oppositionen inga som helst åsikter om detta utan de ber om ytterligare betänketid, säger Jan Björklund.

Socialdemokraterna har sedan länge drivit på för att få till stånd blocköverskridande förhandlingar om skolpolitiken, och man säger sig vilja uppnå en tioårig överenskommelse med regeringen.

Men utbildningsministern ville framför allt tala om betygsskalan idag. Han föreslår en ny sexgradig sådan, mot dagens där det är tre steg i grundskolan och fyra i gymnasieskolan.

Men medan Jan Björklund nu i eftermiddags hade förväntat sig en förhandling om betygsskalan såg socialdemokraterna det hela som ett rent informationsmöte. Marie Granlund är talesman för socialdemokraterna i skolfrågor.

– Detta var ett informationsmöte där vi fick kunskap om vad remissinstanser tyckte om den nya betygsskalan, hur hanteringssättet ska vara i framtiden. Så det var ett rent informationsmöte. Nu går vi vidare och hoppas både på en blocköverskridande överenskommelse i stort, men självklart också vad det gäller betygen.

Om två veckor ska partierna träffas igen för att fortsätta samtalen om skolan.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista