FN-kritik mot Sverige

Utredning om tortyrmisstankar dröjde

FN:s tortyrkommitté i Genève kritiserar Sverige för agerandet efter uppgifterna om att tortyr och skenavrättningar ska ha förekommit i Kongo 2003. Misstankarna borde ha utretts snabbare, anser tortyrkommittén.

FN:s tortyrkommitté uttrycker oro över uppgifterna om att svenska soldater ska ha bevittnat när en kongolesisk man utsattes för tortyr av franska soldater i samband med den fransk-svenska fredsinsatsen i Kongo 2003 och att det dröjde fyra år innan händelsen utreddes. Misstankarna borde ha utretts omedelbart, konstaterar tortyrkommittén.

Kommittén kritiserar också att granskningen inte var oberoende. Det var i stället försvaret som på egen hand utredde händelserna. Försvarets chefsjurist Stefan Ryding-Berg konstaterade i sin rapport att det förekom tortyr.

Även det franska förvaret har gjort en utredning som däremot helt friar de franska soldaterna från tortyranklagelserna.

FN:s tortyrkommitté kräver tydliga instruktioner till svenska soldater som tjänstgör utomlands att anmäla och vidta andra åtgärder, som det heter, om de misstänker övergrepp liknande de som påstås ha skett i Kongo.

Det här är en av rekommendationerna i en ny rapport från FN:s tortyrkommitté som granskar Sverige, den senaste granskningen skedde 2002.

Sverige får också än en gång kritik för avvisningen av de två terrormisstänkta egyptierna, Ahmed Agiza och Mohammed al Zery, som skedde under spektakulära former med hjälp av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA i december 2001. FN:s tortyrkommitté kräver att händelsen utreds ordentligt, något som inte har skett anser kommittén, och att de ansvariga ställs till svars.

FN:s tortyrkommitté upprepar också sin kritik mot förhållandena på svenska häkten, bland annat att häktade håll isolerade utan kontakt med omgivningen.

Susanne Palme
susanne.palme@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista