Ugandarebeller fortsätter barnövergrepp

I Uganda har rebellerna i Herrens motståndsarmé, LRA, fortsatt att kidnappa barn och utnyttja dem sexuellt. Människorättsorganisationen Human Rights Watch ifrågasätter om rebellgruppens ledare menar allvar med fredsförhandlingarna och uppmanar omvärlden att agera.

Sedan februari har LRA kidnappat minst 100 barn från Kongo, Centralafrikanska republiken och södra Sudan för att utnyttja dem som sexslavar och låta dem genomgå militär träning, enligt Human Rights Watch.

Övergreppen har skett trots den pågående fredsprocessen. Rebellgruppens ledare, Joseph Kony, uteblev från det möte i början av april, där han skulle ha undertecknat fredsavtalet. Kony säger att han först vill ha klargöranden när det gäller den internationella arresteringsordern emot honom.

Men Human Rights Watch menar att det är en undanflykt.

– LRA har utnyttjat det andningsutrymme som fredsprocessen har gett dem, till att på nytt terrorisera civila, säger rättschefen för Human Rights Watch, Richard Dicker.

- Nu kan omvärlden inte bara sitta och se på när LRA fortsätter sina avskyvärda övergrepp, säger han.

Human Rights Watch vädjar nu till FN och EU att undersöka kidnappningarna av barn, att kartlägga LRA:s rörelser över gränserna och hur de får tag i vapen och se till att de ansvariga i gruppen ställs inför rätta.

Konflikten i norra Uganda har pågått i över 20 år. Tiotusentals människor har dödats och minst 20 000 barn har kidnappats och två miljoner människor har tvingats på flykt. Många av dem har lemlästats och våldtagits.

Sedan fredsprocessen inleddes för två år sedan har lugnet återvänt i norra Uganda, men hundratusentals människor bor fortfarande i flyktingläger.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista