John Demjanjuk
USA

"Nazi-vakten" Demjanjuk förlorade i HD

I USA har den 88-årige John Demjanjuk, som anklagas för att ha varit vakt i nazistiska förintelseläger, slutligen förlorat sin rättsliga strid om att få stanna i USA. Ukrainaren Demjanjuk som kom till USA på 1950-talet sa då att han varit krigsfånge hos tyskarna under andra världskriget.

Demjanjuk levde ett tillbakadragit liv som bilarbetare  i USA, tills justitiedepartementet 1977 pekade ut honom som den sadistiske lägervakten ”Ivan den förskräcklige” i Treblinka.

Då utlämnades han till Israel, där som han dömdes till döden. Men i Israels högsta domstol kom nya bevis fram, som tydde på att John Demjanuk trots allt inte var Treblinka-lägervakten.

Israel frigav Demjanjuk, som återvände till USA och fallet Demjanjuk tycktes vara ur världen.

Men 2002 slog en domstol i USA fast, att John Demjanjuk, trots allt, varit vakt i flera koncentrationsläger under andra världskriget.

Och nu ha USA:s högsta domstol fattat det slutgiltiga beslutet och John Demjanjuk kan utlämnas till sitt ursprungliga hemland Ukraina, alternativt till Tyskland eller Polen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista