Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Polisen vill få billigare telespårning

Polisen använder sig så mycket av möjligheten att spåra telefonsamtal att det blivit ett ekonomiskt problem. Avgifterna till telefonbolagen gröper ur polisens budget för brottsutredningar.

– Det är en relativt stor kostnad i perspektivet av andelen av våra rena kostnader för brottsutredningar. Det hade naturligtvis varit välkommet för oss att lägga den kostnaden på annan utredningsverksamhet, säger Klas Friberg som är chef för länskriminalen i Göteborg.

Det finns en växande kritik inom polisen mot de avgifter som telefonbolagen tar ut för att lämna ut samtalslistor vid utredningar om grova brott.

Polisen kan själv besluta om att begära ut telefonlistor med uppgifter om vilka telefoner som använts vid olika samtal, när de använts och var enligt lagen om elektronisk kommunikation.

Det som krävs är att brottet man utreder har ett minimistraff på två års fängelse.

En granskning som Sveriges Radio gjort visar att kostnaderna ökar i landet. Totalt betalade polismyndigheterna, inklusive Rikskriminalpolisen, över 14 miljoner kronor för telefonspårning under 2007.

I flera polismyndigheter handlar det om kostnadsökningar på omkring femtio procent eller mer.

Det finns en önskan inom polisen om att telefonbolagen tog bort avgifterna helt.

– Lösningen skulle vara att den tjänst vi begär av telefonbolagen skulle vara gratis, säger Klas Friberg som är chef för länskriminalpolisen i Göteborg.

Vad skulle motivet vara till det?

– Att det är ett samhälleligt ansvar att bekämpa den grova ekonomiska brottsligheten, som även näringslivet bör ta ett ansvar för.

Telefonbolagen säger att man bara tar ut självkostnadspris för de tjänster man erbjuder polisen. Att sänka priset eller att bjuda polisen på tjänsterna, är inte aktuellt, enligt Telia Sonera.

– Vi tjänar inga pengar på det här. Vi ser inte att det är en bra lösning att skjuta över kostnaderna till våra aktieägare och kunder, säger Håkan Kvarnström, som är säkehetschef på Telia Sonera.

Peter Olsson, Jönköping
peter.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista