Grundlagsutredningen

Reinfeldt: Inga ändringar om s säger nej

De borgerliga partierna och miljöpartiet har enats om förslag till ändringar i grundlagen. Men frågan är om det verkligen blir några förändringar, bland annat skilda valdagar, för statsministern säger att det inte blir något om socialdemokraterna säger nej.

– Nej, då blir det inga grundlagsförändringar. I den här typen av frågor ska man ha bredare majoritet än bara en liten röstövervikt. Det tycker jag är viktigt, säger Fredrik Reinfeldt.

Men om socialdemokraterna ändå har någon form av veto varför är det så viktigt att gå ut och markera den enighet som nu finns mellan de borgerliga och miljöpartiet om det inte betyder någonting i längden?

– Det visar möjligen vilken del av grundlagsutredningen där man försöker bryta lite ny mark.

I grundlagsutredningen vill de borgerliga partierna och miljöpartiet exempelvis införa skilda valdagar i kommun- och riksdagsval och helt låta personkryssen avgöra vilka som kommer in i riksdagen.

Även om det här är förslag som socialdemokraterna ogillar menar Fredrik Reinfeldt att de ändå måste vara grunden för en diskussion med ett givande och tagande från båda sidor.

Men kommer de fem partierna inte överens med socialdemokraterna blir det alltså ingen grundlagsändring. Socialdemokraten Morgan Johansson, som sitter i utredningen, tycker att det är bra.

– Det är en välkommen ingång. Det är så vi brukar hantera författningsfrågor i Sverige. Man kan säga att vi blev lite förvånade i morse när vi läste tidningen och nästan fick intryck av att här tänker borgerligheten tillsammans med miljöpartiet dra igenom väldigt stora förändringar utan att ha det brett förankrat politiskt. Men om det nu är andra tongångar kan vi lägga den här debattartikeln till handlingarna verkar det som, säger Morgan Johansson.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".