Får ingen kritik från KU.

Ingen KU-kritik mot Reinfeldt

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommer inte få någon kritik av konstitutionsutskottet för hur krisberedskapen såg ut i regeringskansliet under den kväll förra året då statssekretaren Ulrica Schenström var på krogen, erfar Ekot.

På torsdag blir resultatet av konstitutionsutskottets granskning offentlig. Men redan idag står det alltså klart att statsminister Fredrik Reinfeldt kommer att gå fri från kritik.

Socialdemokraterna och miljöpartiet kommer att reservera sig mot beslutet att fria Fredrik Reinfeldt från kritik när det handlar hur det stod till med krisberedskapen kvällen den 23 oktober då hans dåvarande statssekreterare Ulrica Schenström, som hade jourtjänstgöring, satt och drack stora mängder vin på en krog i Stockholm.

De två partierna anser att Ulrica Schenström inte var i stånd att leda och förbereda krisarbetet om något allvarligt skulle inträffa.

De två partierna vill också att statsministern ska få kritik för att han inte gett henne instruktioner om vad som förväntades av henne när hon hade jouren på statsrådsberedningen.

Men borgerliga majoriteten i konstitutionsutskottet friar alltså statsministern.

Den borgerliga majoriteten vill inte heller rikta någon kritik mot utrikesminister Carl Bildt för att han inte informerade riksdagens EU-nämnd om Sveriges linje i Kosovofrågan.

Inte heller oppositionens krav på att regeringen ska kritiseras för att försäljningen av sex statliga företag inte har förberetts på det sätt som lagen kräver, vann de borgerliga ledamöternas gehör.

Men konstitutionsutskottet kommer ändå enas om att migrationsminister Tobias Billström gjorde fel när han lät regeringskansliet stå för portot till brev han skickade till moderata partimedlemmar i Skåne.

Den kostnaden borde partiet stå för, anser konstitutionsutskottet.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".