Hjälpen tros inte räcka till.
Svenska läkare

"Katastrofen i Burma värre än man tror"

Katastrofen i Burma är långt värre än någon kan föreställa sig och den fortsätter att förvärras med ofrånkomliga epidemier. Det berättar två svenska läkare, som just kommit hem från Burma.

– Det rör sig om en befolkning som är nästan lika stor som Sveriges, som har drabbats. Till och med regimen har erkänt dödssiffror på uppemot 130 000 döda. Det är viktigt att förstå att det inte är en katastrof som är avslutad, utan det fortsätter varje dag. Nya människor drabbas och dör. Medan vi sitter här blir det värre därnere, säger Stefan Amér.

Den svenska läkarduon känner frustration och vrede över att de inte fick tillstånd att själva göra det riktiga läkarjobbet, som i Thailand efter tsunamin.

De gav snabbutbildning åt unga burmesiska läkare i katastrofsjukvård istället.

Själva katastrofområdet kom de därmed inte att se, men de lyckades besöka flyktingläger.

– Det man såg där var människor som hade drabbats hårt. De var dehydrerade och var undernärda i kombination med att många kvinnor och barn, som inte hade tak över huvud. Det är uppenbart att det är ett område som kommer att drabbas av flera epidemier av olika former. Det fanns inte sanitära möjligheter för de människor som var därnere att sköta sin hygien. Det finns inte rent vatten och de har inte mat. Det leder till undernäring och infektioner, såväl inre som yttre, för de har inte ens kläder. De får sår som blir infekterade i den här miljön, säger Charles Randquist.

Är de lokala läkare som ni utbildade kapabla att svara upp mot behoven?

– Det är den resurs som finns. De har ett stort engagemang och ett stort mod. Vi är helt övertygade om att de kommer att göra ett fantastiskt jobb där,

Hur kommer det att sluta?

– Det här är en av de värsta katastroferna som har inträffat och det kommer att fortsätta. De som överlevde och inte fick så stora skador, lider nu akut brist på vatten och föda. Infektionssjukdomar börjar komma och kolera kommer garanterat att spridas. I området finns malaria och denguefeber och det är ett otroligt känsligt läge, säger läkaren Stefan Amér, som just kommit hem från Burma.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista