Stor polisinsats vid Irakmöte i Stockholm

I nästa vecka står Sverige värd för ett FN-toppmöte om Iraks framtid. Säkerhetspådraget blir stort, eftersom FN:s generalsekreterare och USA:s utrikesminister väntas komma.

– Först och främst är det de bägge ordförandena för konferensen som är Iraks premiärminister Nuri al-Maliki och FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon. Vi vet också att USA:s utrikesminister Condoleezza Rice planerar att delta och därtill räknar vi med ett stort antal ministrar från olika länder.

– Exakt hur många återstår att se. Det vet vi nog först på konferensdagen men det här blir en högnivåkonferens utan tvekan, säger Cecilia Ruthström Ruin som är vice planeringsansvarig för konferensen.

Vilka tidigare liknande evenemang kan det jämföras med som har ägt rum i Sverige?

– Den stora folkmordskonferensen som ägde rum 2004 var väl liknande i antal delegationer och storlek på det sättet men upplägget var ändå ett lite annat.

Konferensen den 29 maj gäller Iraks strävan mot en fredlig framtid och hålls på initiativ av FN och Iraks regering, som en uppföljning av mötet i maj i fjol i Sharm el-Sheikh i Egypten.

Cirka 600 personer från 80 länder är inbjudna till toppmötet. Det hålls i konferens- och företagscentret Infracity strax norr om Stockholm. Tiden för förberedelser har varit kort, i april fick Sverige frågan om värdskapet. Mycket av planeringsarbetet handlar om att hantera säkerhetskraven.

– Man brukar ju säga att var och en tar med sig den hotbild som kan riktas mot en hög företrädare för olika länder.

– Det är klart att med tanke på hur många länder som är inbjudna att delta och hur många som vi tror kommer att delta på hög nivå, sammantaget gör ju det att det blir många enskilda deltagare som behöver säkerhetsarrangemang kring sina transporter till exempel, säger Cecilia Ruthström Ruin.

Polisen i Stockholm har begärt förstärkning från andra län för att kunna bevaka gästernas transporter och säkerheten i övrigt, vid sidan av det ordinarie polisarbetet. Att det är en FN-konferens innebär inte några särskilda krav från det hållet på polisens säkerhetsarbete, säger Thomas Carlsson vid Stockholmspolisen som planerar polisens insats.

– Nej, det kan man ju inte göra utan det är ju Sverige som står för det, så att det finns inga krav man kan ställa, önskemål kan man alltid ha, men krav är svårt att ställa på ett annat land så där.

Nu finns det ju då sedan några år tillbaka en lag som gör att polisen kan ha hjälp av militär vid tillfällen när man kan tänkas befara terrorbrott. Är det här ett sådant tillfälle?

– Nej, vi har inte bedömt det så i alla fall, inte i nuläget.

Rent principiellt då, i vilka lägen skulle man kunna ta till en sådan åtgärd?

– Ja, jag har liksom inget bra svar på det, men det är väl när man får in mer underrättelseinformation kanske, om att det kommer att bli svårare oordning eller någonting. Då skulle man kunna tänka sig det när man märker att polisresurserna börjar ta slut, säger Thomas Carlsson.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".