Operation på Karolinska i Huddinge. Foto: Jack Mikrut/Scanpix.

10 000 operationer stoppade av strejken

Sjuksköterskornas strejk har medfört att nästan 10 000 operationer har fått ställas in och det kommer att bli besvärligt och kosta mycket pengar för landstingen att komma ikapp.

I Stockholmslandstinget bollar chefsläkaren Peter Rönnerfalk med olika möjligheter att kapa de nybildade köerna.

– Man kan ju tänka sig att, efter konfliktens slut, att vi kan erbjuda våra anställda möjligheter till extraintäkter typ att arbeta kvällar och helger.

– Det andra är att vi får börja fundera på semestertider och sommarplanering, om vi kan på något sätt förändra sommarplaneringen och aktiviteten under sommaren på något sätt.

Men kan det alltså bli en mer aktiv sjukvård än vanligt under sommaren i år?

– Ja, om vi har möjlighet till det så är det klart att vi ska försöka göra så. Nu kan det vara svårt på sommaren. Vanligtvis så drar vi ju ner den planerade vården helt under sommarperioden, säger Peter Rönnerfalk.

Ekot har pratat med chefsläkare i landstingen i Stockholm, Skåne, Västra Götaland och Uppsala. Överallt är bilden densamma med inställda operationer och nya köer på grund av strejken.

I Stockholm och i Skåne så kan man tänka sig att göra om sommarplaneringen till följd av strejken medan Västra Götaland och Uppsala inte skissar på några extraåtgärder.

Den senaste sammanställningen från Sveriges Kommuner och Landsting visar att över 9 800 operationer och nära 30 000 undersökningar har ställts in under Vårdförbundets strejk.

– Ja, det är allt från de större ingreppen som kräver ett par dagars sjukhusvård, typ höftoperation, ny knäled, axeloperationer och ner till lite enklare ingrepp i fötter och händer men nog så viktiga för patienten, säger Peter Rönnerfalk.

Någon beräkning av kostnaderna för att operera ikapp finns inte, men enligt Peter Rönnerfalk så kommer det att krävas uppemot 50 miljoner kronor i extra anslag bara i Stockholm.

Ett möjligt bidrag efter strejken kan komma från bemanningsföretag. Men den lösningen vill ingen av chefsläkarna ha eller säger sig ha råd med. Stig Engcrantz är vd på den största aktören, Dedicare.

– Vi hyr ut läkare och sjuksköterskor och skulle våra kunder ha behov av läkare och sjuksköterskor så står naturligtvis de till förfogande för att hjälpa till, säger Stig Engcrantz.

Enligt flera landsting så kommer vissa planerade operationer att kunna genomföras först till hösten.

– En patient kan få ingreppet uppskjutet från april eller början av maj till början av september.

Men en höftled, man dör ju inte av det så att säga?

– Det gör man inte men däremot är varje vecka med fortsatt smärta eller svårigheter att gå nerför eller uppför en trappa naturligtvis en personlig katastrof, säger Stig Engcrantz.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista