Intern kritik mot moderat försvarspolitik

Ett flertal moderata länsförbund är kritiska till hur regeringen har hanterat krisen inom försvaret visar en rundringning som Ekot har gjort. I flera regioner är man orolig över vad som ska hända med Sveriges försvar, och säger att man inte känner igen sig i partiets nya försvarspolitik.

– Ja, det känns inte bra. Det kan inte vara rimligt att hantera försvarsfrågan så att det är hastigt uppkomna ekonomiska situationer som ska styra hela utvecklingen av det som är så viktigt för Sverige, nämligen försvaret hemma och våra insatser utomlands.

– Så att tron att man ska sitta centralt politiskt och bestämma över detaljer och ha rödpenna, det känns också väldigt verklighetsfrämmande, säger Erik Langby som är förbundsordförande för moderaterna i Stockholms län.

Erik Langby är inte den enda som är kritisk till de senaste veckornas kontroverser i försvarsfrågan. Majoriteten av de länsförbund som Ekot har talat med är förvånade över att det är just under en moderatledd regering som den här krisen har uppstått och menar att det är en av de sista heliga moderatkorna som nu slaktas.

Men kritiken gäller inte bara hur processen i sig har hanterats utan nästan alla förbundsordförande känner också en stark oro över hur den territoriella säkerheten ska kunna tryggas ifall försvaret skärs ner ytterligare. Lars-Ingvar Ljungman är förbundsordförande i Skåne och han menar att krisen har skadat svenska folkets förtroende för både moderaterna och Försvarsmakten.

– Det här bygger på att landets invånare har förtroende för försvaret och jag känner idag att det förtroendet lite grand är på väg att försvinna. Tittar du på moderata sympatisörer så är jag ganska övertygad om att en hel del av dem har tappat förtroendet för att försvaret faktiskt kan göra det det ska, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Även Erik Langby på moderaternas länsförbund i Stockholm tror att särskilt borgerliga väljare är förvånade och upprörda över regeringens sätt att bedriva försvarspolitiken.

- Man har svårt att känna igen sig i, att vi ska behöva ha den här röran och den här krisen kring försvaret, utan man förväntar sig att vi faktiskt kan hitta fram i att göra rätt åtgärder för att åstadkomma effektivisering och att pengarna används på rätt sätt, säger Erik Langby.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista