Sopor i Neapel. Foto:Salvatore Laporta/Scanpix
Italien

Regeringsmöte i sopkrisens Neapel

Italiens nya regering med Silvio Berlusconi i spetsen håller idag sitt första regeringssammanträde och det sker i Neapel. Berlusconi har lovat att få slut på drivorna med sopor som förpestar staden.

Francesca stod utanför skolan vid via Brindisi mitt i Neapel i början av februari och talade om hur hon inte längre stod ut med stanken. Halvätna pizzabitar trängdes med räkskal, tomma spaghettiförpackningar och plastflaskor. Det var svalt i luften. Nu är det varmt.

Trots varningar från EU och alarmerande rapporter om hälsorisker har antalet ton med sopor fortsatt att växa.

Men inför regeringens ankomst i dag är Neapels innerstad prydlig. Soporna är plötsligt borta.

Det återstår att se om Silvio Berlusconi menade allvar med sina löften under valkampanjen i april, att få slut på Neapels sopkris, och om han klarar det.

Han var själv premiärminister under åren 2001-2006, då sopkrisen hade en liknande topp som nu.

Italiens nya regering väntas i dag föreslå skärpta invandringslagar. Det har talats om passkontroll vid gränserna, DNA-tester och fängelsestraff för illegal invandring.

Till en del riktar sig skärpningarna mot romer från Rumänien och åter är Neapel i fokus. Här har romerna attackerats. De är EU-medborgare med rätt att röra sig fritt i Europa, men utpekas ofta som kriminella.

Romer, varför denna rädsla och andra frågor ställdes igår i en lång debatt på italiensk TV.

Berlusconi-regeringen väntas också komma med skattestimulanser. Skattefria övertidstimmar enligt fransk modell och en avveckling av kommunalskatten på fastigheter, tros ingå i paketet. Det ska få fart på ekonomin, som knappt växer alls.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".