Barack Obama talar i Des Moines. Foto: Chris Carlson/Scanpix.
Amerikanska primärvalen

Obama hävdar han fått flest delegater

Uppdaterad 06:05
Den demokratiske presidentkandidaten Barack Obama, som enligt prognoserna kommer vinna primärvalet i Oregon inatt, hävdar att han har vunnit en majoritet av de delegater som fördelas i de demokratiska primärvalen. Hans motståndare, Hillary Clinton, som också vann en stor seger i natt lovar dock att kämpa vidare för sin kandidatur.

Barack Obama valde alltså inatt att officiellt hävda att han nu har vunnit en majoritet av de valda delegater som står på spel under den demokratiska primärvalssäsongen.

Han höll till och med talet innan prognoserna visade att han vunnit en säker seger i primärvalet i delstaten Oregon. Själva talet, där han också sa att han nu var mycket nära att bli demokraternas slutgiltiga presidentkandidat, höll han dock i delstaten Iowas huvudstad Des Moines.

Att Barack Obama höll talet just i Des Moines var dels av symbolisk betydelse, det var ju där han vann den första viktiga segern mot Hillary Clinton i början av året, men det var också ett sätt att signalera att han nu mer och mer riktar in sig på kampen mot republikanernas presidentkandidat John McCain.

Det demokratiska partiet har ju delat upp sina delegater till partikonventet i valda delegater, som fördelas i de olika valen under primärvalssäsongen, och så kallade superdelegater, som är fria att rösta på vilken kandidat som helst. Obamas tal inatt ska framförallt ses som en direkt uppmaning till de superdelegater som fortfarande funderar på att rösta på Hillary Clinton att sluta upp bakom honom och på så sätt ena partiet igen.

Hillary Clinton vann dock i överlägsen stil nattens primärval i delstaten Kentucky inatt svensk tid, hon vann med över 30 procentenheter och signalerade frankt fortsatt kamp i de tre återstående primärvalen.

– Jag kommer fortsätta hävda vår sak, ända tills vi har en presidentkandidat, vad hon än heter, sa Clinton, uppenbart fylld av fortsatt kamplusta.

Hillary Clinton kräver ju till exempel att de ogiltigförklarade valen i Florida och Michigan, som hon vann, räknas. Men hur man än vrider och vänder på det så pekar ännu mer efter nattens val mot att det blir Barack Obama som demokraterna kommer ställa upp med i presidentvalet i november.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista