Rökavvänjningsmedicin kan ge svåra biverkningar

Rökavvänjningspreparatet Champix har enligt en amerikansk rapport allvarliga biverkningar, som synförlust, störd hjärtrytm och krampanfall, skriver tidningen Läkemedelsvärlden. Tusentals svenskar har också fått medicinen, och på Läkemedelsverket ser man allvarligt på rapporterna.

– Ja, det är väl framför allt mängden av rapporter skulle jag vilja säga, som gör att det är viktigt att värdera den här signalen och ta den på allvar, säger Gunilla Sjölin Forsberg, chef för biverkningsenheten på Läkemedelsverket.

Ett ovanligt stort antal biverkningar av rökavvänjningsmedicinen Champix har alltså förekommit.

Personer som använt medicinen ska ha kört av vägen på grund av yrsel, eller fallit illa när de förlorat medvetandet. Även allvarliga hudreaktioner och diabetes rapporteras.

Det enligt det amerikanska Institute for Safe Medication Practices. Bakom deras rapport står bland andra den svenske professorn Curt Furberg, som ofta stått på barrikaderna i läkemedelsfrågor.

Champix har sedan det godkändes inom EU 2006, använts av tiotusentals svenskar. I höstas skärptes varningstexten till medicinen, efter rapporter om självmordtankar och nedstämdhet hos en del patienter.

Hos tillverkaren Pfizer har man ännu inte sett den nya rapporten om biverkningar, och har därmed ingen kommentar till den.

Men både svenska Läkemedelsverket och det europeiska EMEA har läst rapporten, och tar den på största allvar. De kommer nu att utreda frågan.

Ännu finns det inga nya rekommendationer till patienter som använder Champix, men om man mått dåligt när man tagit medicinen ska man prata med sin läkare om det, tycker Gunilla Sjölin Forsberg på Läkemedelsverket.

– Jag tycker definitivt att om man har känt av symptom av nedstämdhet eller andra problem, så ska man vara lyhörd för det och prata med förskrivaren, säger Gunilla Sjölin Forsberg.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista