1 av 2
Anhängare till blivande presidenten Michel Suleiman. Foto: Mahmoud Tawil/Scanpix.
2 av 2
Väntas bli vald till president.

Avtal om makten i Libanon undertecknat

I Mellanöstern träffades på onsdagen en uppgörelse mellan de olika rivaliserande grupperna i Libanon. Förhoppningen är att avtalet, som skrevs under i Qatar i förmiddags, innebär slutet för det 18 månader långa politiska kaoset i landet.

Minst 65 libaneser dödades under de sex dagar som striderna pågick mellan anhängare till regeringen och anhängare till den Hizbollah-ledda oppositionen.

Det här var de värsta striderna sedan det 15 år långa inbördeskriget och många befarade att striderna skulle leda till ett nytt inbördeskrig i Libanon.

För att sätta stopp för striderna tvingade då Arabförbundet båda sidor att börja förhandla med varandra.

Förhandlingarna som pågått sedan i fredags i Qatar innebar att representanter för bland annat den USA-stödda regeringen satt vid samma förhandlingsbord som shiamuslimska Hizbollah, som ju är terrorstämplat av USA.

Resultatet av förhandlingarna är att alla olika rivaliserande grupper nu är överens om att arméchefen, den kristne maroniten Michel Suleiman, ska väljas till ny president i parlamentet på söndag.

Just presidentposten har varit obesatt sedan november i fjol och har varit den stora symbolen för det politiska kaoset eftersom de olika lägren inte kunnat enas. Omröstningen har också skjutits upp 19 gånger.

Det andra viktiga steget är att maktfördelningen i den nya regeringen också är klar med hur många ministerposter som fördelas mellan de olika grupperna.

Reaktionerna från Syrien som tillsammans med Iran anses stödja Hizbollah med bland annat vapen var också positiva på onsdagen.

För samtidigt som uppgörelsen om Libanon offentliggjordes blev det också känt att förhandlingar pågår här i Turkiet mellan Syrien och Israel om ett fredsavtal mellan de båda länderna, där Golanhöjderna är den stora stötestenen.

Golanhöjderna ockuperades av Israel under sexdagarskriget 1967 och varit annekterat sedan 1980 av Israel.

Det här första gången på åtta år som regelrätta förhandlingar pågår mellan Israel och Syrien.

Även i de här förhandlingarna har Syriens stöd till Hizbollah i Libanon kommit in, eftersom Israel vill att Syrien helt ska upphöra med sitt stöd till Hizbollah.

Israel vill helt enkelt inte ha ett nytt krig med Hizbollah som sommaren 2006, ett krig där Hizbollah utropade sig som segrare.

Jan Andersson, Istanbul
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista