Anders Borg

Delar av Svenska Spel kan bli sålt

Uppdaterad 15:44
Regeringen öppnar för att delar av Svenska Spels verksamhet kan säljas till andra aktörer. Den pågående spelutredningen får enligt finansminister Anders Borg nu också i uppdrag att se efter om mindre farliga spelformer kan säljas. 

– Det finns många överväganden man måste göra men det är också så att om man drar slutsatsen att kunna introducera mer konkurrrens på delar av spelmarknaden väcker ju det frågan om vad vi ska göra med de delar av Svenska Spel som i dag är verksamma där. Jag tycker inte att vi ska kasta bort offentliga tillgångar, utan då får man överväga om de ska säljas, säger finansminister Anders Borg.

Den stora spelutredningen, som ska vara klar i december i år, har sedan tidigare i uppdrag att se över den svenska spelregleringen och om andra bolag än Svenska Spel kan släppas in på marknaden. Man talar om att bolag genom licenser skulle kunna sköta spel som man anser är mindre farliga än andra när det gäller spelmissbruk.

Nu vill alltså regeringen även att man undersöker möjligheten att sälja de spelformer som inte anses vara så skadliga. Det skriver finansminister Anders Borg på Göteborgs-Postens debattsida i dag, torsdag.

När det gäller den statliga rollen på spelmarknaden är pressen på regeringen och finansministern stor. 2007, förra året, körde moderatstämman över partistyrelsen och beslutade om att avveckla statens roll och införa licenser. Samtidigt kräver EU att staten är mer restriktiv.

När man utsåg Margareta Winberg som ny ordförande för Svenska Spel och talade om ett större socialt ansvarstagande väckte det starka reaktioner. Vd:n Jesper Kärrbrink och flera andra chefer har i protest lämnat sina poster på Svenska Spel.

”Genom att förena kravet på en stark och förbättrad social skyddsnivå med behovet av en anpassning till det moderna it-samhällets villkor och de skyldigheter som följer av EG-rätten kan vi modernisera och stärka spelregleringen”, skriver Anders Borg.

Spelutredningen redovisas den 15 december i år.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".