Blanketter försvårar jakten på fuskare

Samtidigt som Försäkringskassan jagar bidragsfuskare, visar det sig att Försäkringskassans blanketter är så svåra att tolka att åklagarna, på grund av det, tvingas lägga ner förundersökningar om bidragsfusk. De måste helt enkelt göras om säger kammaråklagare Klas Lorefors i Jönköping.

– Jag tror, att om man gör om blanketterna, så finns det en större möjlighet att styrka brott i de fall som sedermera anmäls.

Kommer det att vara lika många brott då tror du?

– Nej, förmodligen kommer antalet anmälningar till oss att minska, förutsatt att folk verkligen har missuppfattat blanketten, som det påstås idag i de ärenden vi lägger ner.

Just anmälningar om fusk med de tillfälliga föräldrapenningen står också för en majoritet av försäkringskassans alla polisanmälningar i landet.

Och kammaråklagare Klas Lorefors i Jönköping har haft en hög med anmälningar på sitt skrivbord. Och det vanligaste beslut han fattar, efter att ha inlett en förundersökning, är att skriva av fallet av ett eller annat skäl.

Så ser det också ut i landet som helhet.

Enligt Försäkringskassans egen statistik, så var det bara ungefär vart tionde ärende som polis, åklagare och domstol handlade förra året om tillfällig föräldrapenning, som slutade med en fällande dom, eller ett strafföreläggande, som ju kan jämställas med en fällande dom.

Det finns flera förklaringar till att ärendena skrivs av, men försäkringskassan är alltså själv en del av problemet genom sina krångliga blanketter.

Småbarnsföräldrarna Mimmi Johansson och Lars Karlsson i Jönköping är med andra ord långt ifrån ensamma, om att lägga pannan i djupa veck när det är dags att fylla i blanketten som ger ersättning för vård av barn.

– Det kan vara lite knepigt. Det är inte så lätt att förstå allt som står.

Brukar du bli osäker när du fyller i?

– Ja, det blir jag ibland, säger Mimmi Johansson.

– Den är lite knepig. Det borde vara mycket lättare, fyller Lars Karlsson i.

Det är framförallt en formulering som ställer till det - det är när man skriver upp vilka dagar man avstått från arbete.

– Där tycker jag man för tydlighetens skull skriver att; OBS! Har du haft semester, kompensationsledigt eller liknande, så är det att anses som arbete, jämställt med arbete. Man kan därför inte också ha rätt till ersättning från Försäkringskassan, säger kammaråklagare Klar Lorefors i Jönköping.

På Försäkringskassan tar man till sig av kritiken. Kajsa Wikström, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassans huvudkontor.

– Just den här problematiken som åklagaren tar upp, den är vi medvetna om. Det finns ett projekt som är på gång i liten skala, där vi ska se vad vi kan göra för att formulera om frågorna så att de blir tydligare, säger Kajsa Wikström på Försäkringskassans huvudkontor. 

Peter Olsson, Jönköping
peter.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista