Arbetsplatsolyckorna

Facket efterlyser bättre kontroll

Bara den här veckan har tre byggnadsarbetare dött till följd av olyckor på jobbet. Fackförbundet Byggnads anser att de stora byggbolagen har ett stort ansvar, när de i sin tur kontrakterar mindre byggfirmor som inte alltid har koll på vilka säkerhetsföreskrifter som gäller på arbetsplatsen.

– Det som är problemet som jag ser det är att man tar in allt fler underentreprenörer, tillfällig arbetskraft, och det här gör att de har inte funnits med i det här förebyggande arbetet och därmed har inte dem samma säkerhetstänkande, helt enkelt.

Tillfällig arbetskraft, menar du utländsk arbetskraft?

– Ja, det är det också. Vi vet att utländsk arbetskraft är överrepresenterad i arbetsplatsolyckor, säger Hans Tilly.

Det är arbetsgivaren som har det yttersta ansvaret för arbetsmiljö och säkerhet. Björn Samuelsson, expert på arbetsmiljö vid Sveriges Byggindustrier, håller med om att de små underleverantörerna inte alltid är tillräckligt insatta i hur säkerhetsrutinerna på byggarbetsplatsen ser ut.

– Ofta är planeringen är god i första och andra ledet. Sedan kommer det in entreprenörer som inte riktigt är med på det där tåget. De kommer in väldigt tillfälligt, kanske bara någon dag eller några timmar och de hinner inte ens sätta sig in i vilket system man har. De nya företagen är än så länge ganska få men de har ju samma regler att följa och de ska komma in i systemet för det är deras skyldighet när de kommer hit, att sätta sig in i de regler som gäller. Det är ingen ursäkt att de är utländska företagare eller att de är nya, utan reglerna är lika för alla, säger Björn Samuelsson på Sveriges Byggindustrier.

Att Arbetsmiljöverket nu kommer att snabbutreda vad som ligger bakom den senaste tidens dödsolyckor på svenska arbetsplatser är inget som kommer få ned olycksstatistiken framöver menar Hans Tilly.

– När nu Arbetsmiljöverket går in och säger att de ska göra en undersökning varför det har hänt så mycket just nu så är det lite att kasta in jästen efter degen. Vi ser ju att det går lite upp och ned med det här förebyggande arbetet. Och det är det som är viktigt. Man måste planlägga och gå in inför varje arbetsplats och varje bygge och se vilka riskfaktorer finns det, säger Hans Tilly.

Kristina von Dolwitz
kristina.von_dolwitz@sr.se

Camilla Kvartoft
camilla.kvartoft@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista