Stora Enso planerar rysk storsatsning

Den svensk-finska skogsindustrijätten Stora Enso har långt gående planer på ett nytt massa- och pappersbruk i mångmiljardklassen i Ryssland.

– Ryska marknaden är en växande pappersmarknad och vi ser att det kommer att bli efterfrågan på papper i Ryssland. Men för en massafabrik är det mycket lockande att det finns så mycket råvara där, säger Ulla Paajanen-Sainio, som är chef för investerarrelationer på Stora Enso.

Vilken roll spelar då de här nya, höga virkestullarna som Ryssland inför?

– De här två sakerna, den möjliga investeringen och tullarna, är inte alls kopplade till varandra, säger Ulla Paajanen-Sainio.

Nej, en sådan här investering ska inte uppfattas som ett sätt att försöka kringgå dom ryska virkestullarna, enligt Stora Enso. De nya hårt kritiserade virkestullarna har redan höjts, men den riktigt stora höjningen kommer vid årsskiftet och många pappers- och massabruk i bland annat Sverige klagar på råvarubrist.

Genom att lägga produktionen i Ryssland får Stora Enso i alla fall tillgång till en stor marknad, utan de höga virkestullarna. Men ännu handlar det om en förstudie. Tidigast om ett år kommer ett beslut om anläggningen i Nizhny-Novgorodregionen, nordost om Moskva, ska byggas. Byggs den blir det Stora Ensos största anläggning i Ryssland.

– De här slags projekten ligger lite över en miljard euro, men som vi har sagt, vi har inte fattat beslut här och vi vet inte ens precis hur mycket det är, säger Ulla Paajanen-Sainio på Stora Enso.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista