ÖB Håkan Syrén.
ÖB:

Hantering av hemliga papper ses över

Det kan finnas svagheter i regelverket kring hemliga dokument inom försvaret. Det sa ÖB Håkan Syrén när han på fredagen vittnade vid Stockholms tingsrätt i rättegången mot förre generalmajoren Tony Stigsson. Han är åtalad misstänkt för att ha hanterat hemliga handlingar på ett felaktigt sätt.

– Det är en kultur som jag tar starkt avstånd i från, och det finns ett mycket tydligt regelverk som styr upp det här hur det ska ske och det har inte efterlevts.

Men det händer ändå inom försvaret då och då?

– Ja, det här är tyvärr ett exempel på det, säger Håkan Syrén.

Det handlar om ett 70-tal hemligstämplade dokument som hittades för tre år sedan i bland annat Tony Stigssons hem.

Enligt åklagaren handlar det om grov obehörig befattning med hemlig uppgift och att Stigsson begått brott mot rikets säkerhet när han som ansvarig för försvarets operativa insatsledning låtit bli att förvara handlingarna enligt regelverket.

Stigsson har själv under rättegången vittnat om att det händer inom försvaret att man inte alltid följer reglerna på grund av tidspress och bekvämlighet.

Överbefälhavare Håkan Syrén vidhåller att det är ett strikt regelverk och att det väldigt sällan slarvas, men att det alltid behöver uppdateras.

Han nämner den tekniska utvecklingen inom informationshantering med usb-minnen till exempel som komplicerar hanteringen.

Han säger också att han känner till att det förekommer så kallade svartkopior. Det är en benämning på en kopia som man tar på ett normalt rödstämplat hemligt dokument, vilket alltså inte är tillåtet.

Den här typen av hantering ska ses över, säger Håkan Syrén.

– Jag tror att det här vi upplever nu är sannerligen en sedelärande historia, säger Håkan Syrén.

I övrigt beskriver överbefälhavaren Tony Stigsson som en person med stor operativ kompetens och yrkesskicklighet, men också som en person som ibland kan agera lite väl fort.

Stigsson riskerar nu fängelse i upp till fyra år, men chefsåklagare Tomas Lindstrand har ännu inte bestämt sig för vad han yrkar på, utan vill ha förhandlingarna klara först:

– Jag har alltså inte riktigt bestämt mig ännu, så jag kan inte säga någonting, säger Tomas Lindstrand.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista