Torskfiske i Östersjön.

Klartecken för torsken i östra Östersjön

För första gången på flera år har det Internationella havsforskningsrådet, Ices, kommit fram till att man kan tillåta fiske på torsk i det östra beståndet i Östersjön, öster om Bornholm. Anledningen är att man ser en viss återhämtning av torskbeståndet.

I sina råd inför fiskeförhandlingarna i höst säger Ices att man ska kunna fiska upp 48 600 ton i det östra beståndet och 13 700 ton i det västra beståndet.

– Jag tycker att det är glädjande att man äntligen har kommit dithän att det finns sådana tecken på att beståndet håller på att återhämta sig. Men samtidigt ska vi ha klart för oss att det inte är några starka tecken utan misshushållar vi med resursen kan vi hamna i en dålig situation igen, säger fiskeriverkets generaldirektör Axel Wenblad.

När EU-kommissionen och ministerrådet behandlar den här frågan brukar det alltid leda till att kvoten höjs i förhållande till rekommendationerna. Vad ser du för risk den här gången?

– Jag tycker att det vore ytterst oansvarigt om man inte vid det här tillfället följer forskarnas rekommendationer för det innebär nämligen också att man får möjlighet att kunna öka uttaget om några år. Gör man inte det så fiskar man ju upp de här årsklasserna, säger Axel Wenblad.

Både förra året och i år rekommenderade Internationella havsforskningsrådet inget fiske på torsk alls i det östra beståndet i Östersjön. Men kvoter över 40 000 ton blev det i alla fall.

Att det nu observeras en uppåtgående kurva för torsken kan ha flera orsaker, säger Axel Wenblad.

– Den viktigaste faktorn är att det är några goda årsklasser och det beror också på förutsättningarna för lek med rätt salthalt, med rätt temperatur och rätt syrehalt. Så vi ska vara väldigt varsamma när vi nu förvaltar den här uppgången så att vi inte förstör resultaten av den, säger Axel Wenblad.

En annan viktig faktor är att de polska myndigheterna nu har börjat ta itu med det omfattande illegala fisket från Polen.

Det polska tjuvfisket innebär att Polen nu kommer att få betala med minskade kvoter.

– Det innebär att Polen under en fyraårsperiod nu kommer att få mindre kvoter som totalt under den perioden innebär minus 8 000 ton.

Den nya förvaltningsplanen för torskbeståndet från förra året har knappast fått någon effekt ännu.

Därför gäller det nu att fiskerinäringen inte trycker på om ökade kvoter så att det äventyrar den positiva trenden, säger Axel Wenblad.

– Fisket förlorar bara på att öka uttaget nu. Det vinner på att man har en restriktiv hållning för då kommer man att kunna ta ut ett större uttag längre fram, säger han.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista