Möjlig ministertrio enligt Ulvskog. Foto: H. Montgomery/Scanpix.

S-topp öppnar för koalitionsregering

Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog uttrycker sig nu mer positivt än tidigare till att bilda regering med såväl miljöpartiet som vänsterpartiet vid en seger år 2010.

– Jag har svårt att tänka mig att vi skulle gå fram ensamma som parti och säga att vi vill bilda en minoritetsregering. Vi vill vinna valet, göra oss av med den här regeringen som sitter nu, bilda en minoritetsregering där vi förlitar oss på stöd från olika partier i riksdagen.

– Det känns inte just nu, sådant kan ändras också, men just nu känns inte det som en naturlig slutpunkt men då måste vi ju ha alla med oss på detta.

Varför måste ni ha vänsterpartiet med på detta?

– Vi utgår ju bara från läget idag. Idag är vi tre partier som samarbetar och det är naturligt att man utgår från den utgångspunkten.

Miljöpartiets språkrör har talat om att det skulle vara ett mer attraktivt alternativ att gå fram socialdemokrater och miljöpartister och att lämna vänstern därhän. Varför är det inte det enligt dig?

– Nej, vi utgår från det läge som råder idag och det är att vi har ett bra samarbete med båda dessa partier och vi börjar inte hitta på några nya konstellationer i det här läget.

Men vad tillför vänsterpartiet i det samarbetet?

– Jag tänker inte sitta och recensera och värdera de här båda partierna. Jag kan bara konstatera att det fungerar väldigt bra i vårt samarbete med båda partierna.

Men det finns också kritik mot Ulvskogs tankar. Den socialdemokratiske riksdagsmannen KG Abramsson, som sitter i partistyrelsen, är starkt kritisk.

– Det är för tidigt att prata om det här. Alltså, i grunden skulle jag helst se att vi har ett eget program med en egen politik att gå till val på.

Men allt talar ju för att ni inte skulle få egen majoritet. Är det inte mer ärligt mot väljarna?

– Ja alltså egen majoritet kanske vi inte får men vi skulle kunna regera i alla fall.

Du litar inte på miljöpartiet?

– Absolut inte som det ser ut idag, säger KG Abramsson.

Anders Holmberg
anders.holmberg@sr.se

Willy Silberstein
willy.silberstein@sr.se  

Marita Ulvskog, socialdemokraternas partisekreterare är också gäst i Ekots Lördagsintervju i P1 lördag klockan 12.55, direkt efter lunchekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista