Kritik mot kontroll av kärnkraftsanställda

Det är inte så konstigt att Oskarshamns kärnkraftverk inte fick reda på något om den misstänkte 53-åringens brottsliga bakgrund när personalen gjorde en registerkontroll hos säkerhetspolisen. De flesta som arbetar vid kärnkraftverk är inte säkerhetsklassade och då lämnas inte uppgifter om tidigare brott ut, om brotten inte har kopplingar till terrorism.

– Det är så att kärnkraftverken i princip inte har några utomstående personer, inga entreprenörer som är säkerhetsklassade, utan de är hänvisade till att använda sig av den här kontrollen till skydd mot terrorism. Enligt säkerhetsskyddslagen ska det då bara lämnas ut uppgifter som har en relation till terrorism, som alltså är relaterade till terroristhot, säger Anders Eriksson, som tills helt nyligen var chef för nämnden som ansvarar för registerkontrollerna.

De brott som den nu misstänkte 53-åringen dömts för, till exempel ringa narkotikabrott, misshandel och stöld, är inget som kan kopplas till terrorism och det är därför det blev grönt ljus när mannen blev kontrollerad av Säpo. Varken Svenska Kraftnät eller OKG, kärnkraftsföretaget i Oskarshamn, fick veta något om mannens brottsliga bakgrund.

De flesta som jobbar på kärnkraftverk är inte säkerhetsklassade och i och med det får bara uppgifter om brott relaterade till terrorism lämnas ut.

Säkerhetsklassade är däremot till exempel personer som bygger ett nytt polishus och värnpliktiga.

Bara för dem med jobb i säkerhetsklass 1 får hela brottshistoriken lämnas ut. Det gäller bland andra generaler inom försvarsmakten.

Det är regeringen som beslutar vilka jobb som ska säkerhetsklassas och här borde fler inom kärnkraftverken finnas med, säger tidigare chefen för Registernämnden, Anders Eriksson. Så sent som i februari i år påpekade nämnden det för regeringen i sin årsrapport.

– Registernämnden ifrågasatte om systemet var riktigt bra när det gällde just kärnkraftverken, eftersom de inte får reda på andra uppgifter än de som är relaterade till terrorism när de begär sådana här registerkontroller.

Vad föreslår ni för förändringar, eller föreslog ni?

– Vi föreslog att regeringen skulle göra en översyn av regelsystemet, säger Anders Eriksson, som tidigare också var chef för säkerhetspolisen.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista