Kungligt stöd för Sveriges lärare

För första gången invigde kung Carl Gustaf idag en facklig kongress. Det var Lärarnas Riksförbunds kongress. Och kungen gav lärarna ett indirekt stöd i kampen för en uppvärdering av yrket, med högre lön och status.

– Ni är mycket betydelsefulla. Samtidigt är det viktigt att inte låta kraven bli orimligt stora och att i varje fall några ungdomar i varje kull vill bli lärare. I annat fall är vi illa ute, sa kungen.

Kung Carl Gustaf beskrev samhällets, föräldrarnas och elevernas olika syn och krav på vad lärarna ska klara av och vara duktiga på. Men om dagens ungdomar inte vill bli lärare är vi illa ute.

Här pekade kungen på en av de viktigaste framtidsfrågorna för lärarkåren. Hur populärt, eller impopulärt, läraryrket har blivit är en av grundbultarna på lärarkongressen.

Allt färre studenter söker till lärarutbildningarna och lärarna menar att deras löner bara försämrats sedan kommunerna tog över ansvaret för skolan.

Metta Fjelkner är ordförande i Lärarnas Riksförbund.

– Läraryrket har blivit ett kvinnoyrke och de män som är lärare får betrakta sig som kvinnor när de lönesätts. Det måste bli en ändring på det här. Vi måste få ordentliga kliv i lönetrappan för att fler ska vilja bli lärare, sa Metta Fjelkner.

Kungen sa också att många lärare har en utsatt situation, där våld och mobbning är alltför vanligt i vardagen. Han beskrev skolan som en viktig mötesplats för integration, socialt och kulturellt.

– Läraryrket har fått nya dimensioner, men grunden är trots allt densamma. Uppgiften är att förmedla kunskap såväl teoretisk som praktisk, sa kung Carl Gustaf.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista