Beroende av assistans.
Personlig assistans

Nya riktlinjer fördyrar för kommunerna

Försäkringskassan har börjat göra tuffare bedömningar av vem som har rätt till personlig assistans De som får avslag hamnar hos kommunen och flera kommuner förväntar sig nu kraftiga kostnadsökningar.

– Jag är kritisk till den här tolkningen. Jag ser det som en kostnadsövervältring som inte bygger på annat än att Försäkringskassan ensidigt har ändrat sitt regelverk, säger Eva-Britt Apelvi, förvaltningschef i Kungsbacka.

I Kungsbacka kommun i Halland har man sett hur funktionshindrade personer med mycket stora hjälpbehov, som tidigare fått sin assistans betald av Försäkringskassan, nu vid nya omprövningar plötsligt får avslag.

Förklaringen är att Försäkringskassan har stramat upp regelverket runt vem som har rätt till personlig assistans.

I ett internt informationsmeddelande skriver huvudkontoret att bara mycket personliga hjälpbehov som till exempel matning och intimhygien är grundläggande behov som ska ge rätt till assistans.

Försäkringskassans kostnader för personlig assistans har ökat från drygt fyra miljarder till drygt 14 miljarder på bara sju år.

Men enligt Försäkringskassan är det inte kostnadsökningen som ligger bakom uppstramningen utan kassan menar att en del lokalkontor tidigare varit för generösa i sina bedömningar.

Johanna Fredman, är LSS-handläggare i Kungsbacka kommun, och hon säger att en del av dem som nu mister sin assistans kommer att hänvisas till kommunens hemtjänst.

– Det känns inte bra att många personer har levt i den här tryggheten att ha samma personer som kommer och hjälper dem och så helt plötsligt ska många helt olika personer komma in och hjälpa, säger hon.

Eftersom hemtjänst till skillnad från personlig assistans är avgiftsbelagd kommer en del av kostnaderna att läggas över på dem som behöver hjälpen.

Men framförallt innebär övergången till hemtjänst mindre självständighet för personen, säger Marie Berg som är verksamhetschef i Kungsbacka.

– Jag kanske inte vill ha städat på hela veckan, utan jag vill gå ut på stan eller åka till stranden. Jag kan välja det när jag har assistans, jag väljer varje dag vad jag vill använda min assistans till. När det gäller hemtjänst gör man inte det utan då gäller det precis det vi har bestämt. Är det städning en gång i veckan så är det det. Det är en jättestor skillnad för brukaren. Det är därför som assistans är en fantastisk reform, säger hon.

Kungsbacka har inte räknat på hur stora extra kostnader Försäkringskassans tuffare linje kommer att innebära för kommunen.

Men Johanna Fredman tror att Försäkringskassans nya policy kommer att göra det tuffare för funktionshindrade i Kungsbacka att få assistans.

– Kommunerna har ju alltid följt Försäkringskassans riktlinjer med utredning av personlig assistans. Så vi får följa Försäkringskassans riktlinjer nu också, säger hon.

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sr.se

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista