Solceller på taket. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Det ska bli lättare att producera egen el

En egen vindsnurra på tomten eller solceller på taket är något som lockar allt fler svenskar. Från statens håll tittar man nu på hur lagar och regler kan bli enklare för den som vill producera egen el.

Enligt Lennart Söder, professor vid KTH i Stockholm, blir det alldeles för dyrt för den enskilde som det ser ut idag.

– Ett exempel är om man sätter upp tio kvadratmeter solceller på taket. Värdet av den elen är ungefär 1100 kronor per år. Det är bara det att i dagens läge så kostar bara timmätningen över 2000 kronor. Det vill säga det är en ren förlustaffär att sätta upp tio kvadratmeter solceller på taket, säger Lennart Söder.

Lennart Söder har på uppdrag av näringsminister Maud Olofsson utrett hur man kan ändra ellagen och andra lagar, för att man ska kunna öka produktionen av förnyelsebar energi i Sverige.

Ett av förslagen är att skippa den obligatoriska timmätningen för den som har en mindre anläggning.

Det är nämligen så att för att den som har ett mindre vindkraftverk, vattenkraftverk eller solceller, ska tjäna på det, är det viktigt att kunna skicka tillbaka överflödig el via det stora elnätet.

Men enligt nuvarande lagstiftning måste man då mäta elen varje timme, vilket bara kraftbolagen gör för en saftig summa.

Om förslaget blir verklighet ska de med en anläggning på maximalt 63 ampere, vilket vid en trefas lågspänning ger en effekt på 43,5 kW, slippa timmätningen. Och det är på tiden att man anpassar reglerna, menar Lennart Söder.

– Eftersom för konsumenter så är det en speciallagstiftning, det vill säga för vanliga hushåll. Men för små producenter har det inte varit specialregler, och det har varit ologiskt tycker vi, säger Lennart Söder.

Och intresset för egenproducerad el verkar bara växa. En rundringning till de större entreprenörerna i landet, som vänder sig till småproducenter, vittnar om hur telefonen ständigt ringer och hur mejlboxen på datorn fylls på av folk som vill veta mer.

En av dem som på senare tid haft fullt upp är Sven-Åke Hannevind i Kristianstad, som tillverkar mindre vindkraftverk för villor och gårdar.

– Det märks ju mest på att telefonsamtalen ökar. Det är 10 till 30 samtal om dagen och ett antal hundra besökare på hemsidan dagligen, säger Sven-Åke Hannevind.

Det är både de som vill ha ner sin elräkning och de som tänker mer på miljön som hör av sig, berättar Sven-Åke Hannevind. Men även om det handlar om mindre vindkraftverk så talar vi ändå om torn på 18 till 33 meter, så man behöver en stor tomt.

För en eluppvärmd villa är ett kraftverk på elva kilowatt lagom, vilket kostar omkring 200 000 kronor. Men det lönar sig, enligt Sven-Åke Hannevind.

– Köper man rätt storlek till sin förbrukning så är de betalda inom tio år, sen går man bara plus på resten, säger Sven-Åke Hannevind i Kristianstad.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista